СВЕТСКА ПРЕМИЈЕРА: Оживљавање прачовека из Лепенског вира (ФОТО/ВИДЕО)

Ј. Ж. С.

16. 12. 2021. у 19:00 >> 19:03

ПРАЧОВЕК из Лепенског вира оживео је после 10.000 година! Може да се смеје, љути, намигује, отвара уста, све што пожелите.

СВЕТСКА ПРЕМИЈЕРА:  Оживљавање прачовека из Лепенског вира (ФОТО/ВИДЕО)

Фото Новости

Његова светска "премијера" догодила се јуче испред Павиљона Србије у Дубаију на "Експо 2020". Тим научника на чијем челу је била археолог Софија Стефановић успела је оно што досад није нико: уз помоћ технологије "метахјуман" вратила је живот прачовеку који је живео на нашим просторима.

Част да први испроба како изгледа прачовек када се љути, смеје или отвара уста, имао је мали Канађанин Срешан Рајан (9). После њега многи су желели да провере да ли најновија српска технологија оживљавања древних људи заиста "ради". Ређале су се гримасе, мимике, најнеобичнији покрети лица, а прачовек је на видео-биму радио исто што и они.

Довољно је било да скенирају телефоном своје лице и имају добро расположење, а он им је одговарао истом мером.

Виртуелни човек из Лепенског вира, којег су могли јуче премијерно да виде посетиоци у Дубаију, настао је спајањем гејминг индустрије и науке, и јединствен је у свету. На челу научног тима била је Софија Стефановић, креативна амбасадорка платформе "Србија ствара", уз чију подршку је и реализован пројекат.

- Успели смо да остваримо сан, јер досад никада нисмо могли да видимо праисторијског човека како се смеје, љути или показује нека своја друга осећања. Почели смо од анализе сталних изотопа и древне ДНК, што је било неопходно за почетак реконструкције. Кључно је да је лобања праисторијског човека скенирана и од ње направљен 3Д модел - објашњава научница.

За Стефановићеву као археолога, сан је био да види древне људе. Сан се потом претворио у идеју. Тако су је 2018. позвали из платформе "Србија ствара", где се упознала са технологијом "метахјуман".

- Схватила сам да, ако удружимо наше податке и њихову технологију, можемо да добијемо ово што данас имамо - каже наша саговорница.

- Ово је почетак новог људског доба, јер досад је прошлост разумевана само на основу предмета. Често немамо осећај да су је стварали људи. Нови приступ ће омогућити и нове презентације у музејима и довешће до промене и у филмској индустрији, јер ћемо сада моћи да једну историјску личност створимо баш онаквом каква је она и била у стварном животу.

"Метахјуман" је развијен уз помоћ анализе стотине хиљада људских лица. Ови научници статистички знају да на основу одређеног распона усана и дебљине мишића установе какав ће ваш осмех да буде. Све то је развијено за потребе гејминга.

Пројекат "Дигитални древни људи" је потпуно нов приступ људским скелетима и почива на лицу мезолитског човека чији су остаци пронађени на обалама Дунава. 

Наш павиљон у Дубаију веома је посећен. Ана Илић, виша саветница председнице Владе Србије, каже да је досад било 400.000 посетилаца, а да до краја изложбе има још три месеца. Зато се с правом очекује да ће Павиљон Србије на "Експо 2020" имати и 1.000.000 посетилаца.

НОВИ "МАТРИКС"

"МЕТАХЈУМАН" технологија је створена у Србији, а осим што је креирала цео изглед праисторијског човека, као и његово понашање и кретање, коришћена је и у изради видео-игрица, али и новог "Матрикс" филма са Кијану Ривсом - каже Иван Паестка са павиљона Србија "Експо 2020".

Сарадња створила Тим за будућност

ЈУГОСЛАВ Пендић из Института "Биосенса" у Новом Саду један је од чланова тима који је оживео праисторијског човека. Он је скенирао његову лобању, а Оскар Нилсен из Шведске је форензички реконструисао лице. Потом ју је Југослав поново скенирао, па је уз помоћ "метахјуман" технологије, коју је развио "Епик гејмс", од скенираног лица направљен дигитални модел који може да се покреће. За покретање је била задужена Милица Томић, док је за анализу зуба и вилице одговоран Бојан Петровић, професор из Новог Сада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МАТИ СЕ БОРИЛА КАО ЛАВИЦА: Мама Наташе Миљковић у затворској болници, тата у новинама - а она је живела сама са собом