БУДИ И НАДУ И СУМЊЕ: Српски стручњаци о микрочиповању мозга које је најавио Илон Маск

Д. МАТОВИЋ

09. 12. 2021. у 11:08

МИЛИЈАРДЕР Илон Маск најавио је да ће његова компанија идуће године почети да уграђује микрочипове у мозак. Човек који је обећао људима да ће их одвести на Марс, током интервјуа на Самиту директора великих компанија у организацији "Волстрит журнала", рекао је да су тестирања показала да је "неуралинк" сигуран, поуздан и да се лако може уклонити.

БУДИ И НАДУ И СУМЊЕ: Српски стручњаци о микрочиповању мозга које је најавио Илон Маск

Фото Shutterstock

- Надамо се да ћемо после одобрења Америчке агенције за храну и лекове (ФДА) већ следеће године почети да уграђујемо чипове и људима, а то ће бити они са тешким повредама кичмене мождине, параплегичари и квадриплегичари. Имамо шансу да омогућимо некоме ко не може да хода или користи руке да поново хода, али не природно - изјавио је оснивач "Тесле" и SpaceX.

Да ли је могуће на тај начин чиповати људе, питали смо проф. др Синишу Павловића, хирурга Клиничког центра Србије.

- Није велики проблем уградити чип у организам, већ сада постоје процесори које је могуће укључити на неуроне. Ако је могуће уградити вештачку рожњачу слепима која директно у мозак преноси податке, зашто не би било и ово - каже Павловић за "Новости". - Питање је шта је сврха тог подухвата. Када је прављена атомска бомба, речено је да ће то бити чиста, бесконачна енергија, која ће омогућити човечанству велики просперитет, али прва примена те чисте енергије била је, нажалост, на Хирошими.

"Неуралинк" није једина компанија која развија технологију уграђивања микрочипова у мозгу, а у томе није ни најуспешнија.Биотехнолошка компанија Synchron већ је добила одобрење ФДА за почетак тестирања на људима.

- Симбиоза механотронских направа и биолошких система, почевши од молекуларног нивоа, преко ћелијског и ткивног, сасвим је извесна у будућности. Она може да донесе велике бенефите за људско здравље, али и да буде велика опасност - каже проф. др Ђуро Коруга, светски признат стручњак у области нанотехнологије и оснивач Лабораторије за нанотехнологије Машинског факултета. - Чипови који се имплементирају у људски организам могу да се користе у сасвим друге сврхе, на пример, за контролу човека.

Професор Коруга каже да су истраживања о тзв. молекуларној електроници започета још 1980. Он је био на скуповима у САД и Јапану када је разматран интерфејс између молекуларне електронике и биолошких система.

- Први резултати тих истраживања добијени су деведесетих, а досад је направљен велики помак - објашњава Коруга. - Рађени су неки експерименти на шаци, како би се померали прсти. Сада се то користи у војне сврхе, понекад у медицини. Коришћење микрочипова у функцији побољшања људског здравља је добро. Верујем да многи људи са нестрпљењем ишчекују да се они појаве. То је, међутим, мач са две оштрице. Може да се злоупотреби, јер одговарајућим електромагнетним таласима који утичу на свест, могу да се врше манипулације. Сва открића, на неки начин, имају две оштрице. То је, нажалост, тако.

КОНТРОЛА НАД ЖИВОТИМА?

ОСИМ што би овај уређај помогао неким људима да поново проходају, Илон Маск је најавио да је крајњи циљ да се створи интерфејс мозак-машина где се људска свест и машинска интелигенција спајају у једно.

- У почетку ћемо се усредсредити на помоћ пацијентима са парализом и другим неуролошким поремећајима, да поврате контролу над својим животима - изјавио је Маск.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)