ДУПЉАЈСКА КОЛИЦА "ДОВОЗЕ" ТУРИСТЕ: На улазу у Дупљају, код Беле Цркве, постављена скулптура, копија из праисторије

Ј. Ј. БАЉАК

08. 12. 2021. у 12:19

ЧУВЕНА Дупљајска колица, један од симбола Србије, пре више од века пронађена су у јужном Банату, у атару Дупљаје, а њени житељи су сада на улазу у село из правца Вршца поставили и велику реплику "своје" праисторијске фигуре. Поносни.

ДУПЉАЈСКА КОЛИЦА ДОВОЗЕ ТУРИСТЕ: На улазу у Дупљају, код Беле Цркве, постављена скулптура, копија из праисторије

Иако реплика нова колица већ привлаче пажњу, Фото Ј. Ј. Баљак

Да свима који у Дупљају дођу или кроз њу пролазе покажу значај свог места, али и да се боље позиционирају на туристичкој мапи наше земље.

Скулптура мушког идола у троколицама које вуку патке пропорционално је чак 10 пута већа од оригиналног експоната, изложеног у Народном музеју у Београду. Широка је два и по, а висока два метра, и тежи 1.500 килограма. Изливена је од белог мермера и белог гипса, па симболично патинирана бронзаном бојом, будући да Дупљајска колица потичу из средњег бронзаног доба. Орнаменти су истакнути жутом бојом, јер се и на оригиналу у тим удубљењима виде жути трагови. Ипак, разликују се у једном детаљу. Аутор Јован Живковић из Пирота је тзв. поклопац, којег нема на оригиналу, поставио изнад главе идола, вођен научним претпоставкама да је он испрва баш ту и стајао.

Фото Народни музеј Београд

- Израда Дупљајских колица била је прави изазов, не само због компликованог процеса изливања, већ и због њиховог великог културно-историјског значаја. Да бих их што веродостојније приказао, посетио сам Народни музеј у Београду и читао многе научне радове. Ту сам нашао податке који указују да је могуће да је поклопац, који у музеју стоји поред колица као посебан детаљ, стајао управо изнад идола, и да је са њим био повезан бронзаним жицама. На основу тих илустрација сам и урадио своју верзију реплике - каже Живковић, за "Новости".

Дупљајска колица, фигура стара око 3.500 година, и данас интригирају стручну јавност, не само због свог изгледа, већ и због још јасно недефинисане намене и култа. Али, дилеме нема да је реч о ремек-делу праисторијске уметности. Зато се слика Дупљајских колица налази на свим српским возачким дозволама.

- Постављањем скулптуре близу места где су пронађена, промовишемо и чувамо богато културно-историјско наслеђе наше општине, које је важан део и светске културне баштине.

Фото Народни музеј Београд

На овај начин и археолошки локалитет Дупљаја мапирамо у оквиру туристичке понуде - каже Виолета Симић, председница Општине Бела Црква.

Први ефекти постављања овог споменика већ су видљиви. Пролазници свакодневно заустављају своја возила да би се фотографисали поред троколица и те слике објављују на друштвеним мрежама. Мештани се надају да ће он привући и туристе из целе земље.

Јован Живковић, Фото Приватна архива

ЕКСПОНАТ

У БЕЛОЈ Цркви постоји још једна скулптура Дупљајских колица, која је урађена у истој размери: један према десет. Направио ју је белоцрквански уметник и професор Ненад Брачић, а налазе се у холу Техничке школе "Сава Мунћан".

ПАОРИ ИХ ПРОНАШЛИ У КОМАДИЋИМА

ТЕРМИН Дупљајска колица односи се на "велика" и "мала", две различите праисторијске фигуре од теракоте. "Велика" су идол у троколицама које вуку патке, а "мала" имају само два точка и у њима се вози тзв. Вршачки идол. Њихове делове су почетком 20. века у атару Дупљаје пронашли паори. Од њих их је откупио угледни белоцрквански археолог аматер Леонард Бем и потом их, очигледно уз нечију стручну помоћ, саставио. Бемова породица, која је имала озбиљну приватну археолошку колекцију, неколико деценија касније оба примерка је продала - "велика" Народном музеју у Београду, а "мала" Градском музеју у Вршцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)