СЛЕДИ НАМ НОВИ ВРЕМЕНСКИ РОЛЕРКОСТЕР: Снег, погоршање, отопљење па захлађење (ФОТО)

Новости онлајн

07. 12. 2021. у 08:55

МАРКО Чубрило најавио нам је прави временски ролеркостер наредних дана.

СЛЕДИ НАМ НОВИ ВРЕМЕНСКИ РОЛЕРКОСТЕР: Снег, погоршање, отопљење па захлађење (ФОТО)

Фото: Д. Балшић

Како је он напоменуо, данас, у уторак, биће хладно, на југу и југоистоку са падавинама, док ће среда бити сува, да би потом уследило ново погоршање и пролазно отопљење, да би нам опет дошло захлађење.

Како је навео, за викенд је могуће јаче погоршање и захлађење уз снег над већим делом низијских области региона.

Средином месеца, наводи он, мало суво и мало топлије, док после 17. 12. има најава за ново могуће захлађење.

Његов детаљан извештај преносимо вам у целости:

- У уторак пре подне над југоисточним, источним и јужним пределима претежно облачно понегде уз падавине. Снежна граница од око 200мнв на западом Србије и истоком БиХ до око 700мнв на истоку Србије. Над осталим пределима углавном суво, а понегде магловито уз росуљу. Ветар умерен, на истоку повремено и појачан, северозпадни. Дневни максимум од 0 до +7 степени Целзијуса. Увече делимично разведравање те ће ноћ ка среди бити хладна и над већим делом региона треба очекивати мраз до око -4 степена Целзијуса, док би на планинама било мраза и око -10 степени Целзијуса.

- У среду током дана суво и мало топлије, крајем дана ветар јужног квадранта у појачању (југо, топла кошава). Дневни максимум од +3 до +11 степени Целзијуса.

- Јачање јужног ветра биће условљено приближавањем хладног фронта који у четвртак већ ујутро на југу, југозападу и западу региона доноси погоршање са кишом, која ће се до краја дана проширити над цео регион. Уз прилив мало топлијег ваздуха снежна граница у подизању на око 800 мнв, док ће на крајњем западу Хрватске и даље бити на око 400 мнв. У четвртак дуж Јадрана јак југо, а у кошавском подручју топла кошава.

- У петак над већим делом региона облачно и хладније, понегде уз падавине, а снежна граница поново у паду на око 600 мвн. Само на југоистоку Србије већи део дана релативно топао. Ветар у окретању на северозападни смер, а дневни максимум од +3 на северозападу до око +9 на југоистоку региона. Викенд и почетак следеће недеље вероватно доносе јаче погоршање уз развијање циклона над Јонским морем.

- У зависности од тачног положаја центра циклона зависиће положај његовог топлог и хладног сектора, конкретно граница снега и кише. Вечерњи ECMW деловима источне Хрватске, средишње и источне БиХ, западне Србије и северу Црне Горе доносе веома обилне снежне падавине, често и преко 15 цм али просек свих 50 чланова низа јe знатно умеренији. На пример, за Нови Сад оперативни има око 14 цм снега, док је просек 50 ансамбле чланова око 4 цм.

- Тек око петка ћемо знати тачан положај центра овог циклона као и његову снагу, а то ће бити кључно за количину и расподелу снега. Ветар би окренуо на јак северни и североисточни, на истоку Србије источни. Дневни максимум би у хладном сектору циклона вероватно био око 0 степени Целзијуса, док би у топлом био око +4.

- После овог погоршања око 15. 12. се рачуна на стабилизацију и мање отопљење, док би после 17. 12. могло доћи до постaвљања антициклона у простору између Скандинавије и западне Русије, што би ка нама могло покренути хладно струјање са истока.

- Тај период је свакако јако далек и подложан је великим изменама, тако да трeнутно стање синоптике чини тек почетни сигнал за могуће даље захлађење. Наредни дани доносе врло променљиво време уз честе смене топлијих и хладнијих дана, док је око 11. 12. могуће нешто јаче захлађење - написао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПЕТКОВИЋ У ПОСЕТИ ОРАХОВЦУ: Директор Канцеларије за КиМ борави на Космету