ПАТРИЈАРХ МИРИ ЦРКВУ У АМЕРИЦИ: Српски епископи из САД допутовали у Београд, тема разговора и правно устројство епархија

Р. ДРАГОВИЋ

07. 12. 2021. у 10:00

ЕПИСКОПИ Српске православне цркве чије су епархије на тлу Сједињених Америчких Држава одазвали су се позиву патријарха Порфирија и Светог синода и дошли у Београд на састанак чија је тема ситуација у којој се последњих година налази Црква у Америци. Београдски разговори су наставак процеса решавања несугласица међу верницима и клиром у САД, који је почетком 2020. започео покојни патријарх Иринеј.

ПАТРИЈАРХ МИРИ ЦРКВУ У АМЕРИЦИ: Српски епископи из САД допутовали у Београд, тема разговора и правно устројство епархија

Иринеј Добријевић и патријарх Порфирије на слави манастира Ваведење / Фото СПЦ

Суштина београдског разговора Његове светости, чланова Синода и тројице "америчких" владика - западноамеричког Максима, новограчаничко-средњозападноамеричког Лонгина и источноамеричког Иринеја (Добријевића), који би требало сутра да се одржи, решавање је проблема који се везују за црквену општину у Њујорку, као и шире устројство СПЦ на америчком континенту. Томе је претходила пажљива анализа стања и правне природе свих одлука које су на америчком тлу доношене претходних година.

У београдској Патријаршији објашњавају да је на делу покушај новог патријарха и архијереја из САД да у директном разговору затворе теме које доприносе поделама и нејединству Срба у САД.

- У Њујорку је било проблема и оптужби између дела верника, свештенства и надлежног владике. Потребно је чути све стране и сагледати реалне размере проблема. Такође, тема разговора биће и устројство СПЦ у САД, посебно у делу оснивања контроверзних корпорација које се приписују тамошњим владикама. Начелни став Патријаршије је да је ова правна форма епархија страна духу Цркве и да нема утемељење у упоредној пракси - каже, за "Новости", саговорник из врха СПЦ.

Заједничке разговоре у Београду, упућени у збивања унутар СПЦ, виде као наставак борбе патријарха Иринеја и његовог наследника за јачање црквеног јединства у дијаспори.

Тројица српских владика у Америци нашла су се у средишту превирања када су средином 2019. самостално донели одлуку о формирању Епископског савета надлежног искључиво за територију САД. Они су то учинили променом тамошњег устава којим је уређена делатност Цркве. Вернике је посебно заболела промена назива цркве у САД, где је изостављен пуни назив СПЦ, а изабран неутралан - "Српске православне епархије у САД". Као правни темељ устројства примењен је модел световних конзорцијума, који јачају улогу епископа у располагању црквеном имовином, што је наишло на снажан отпор међу верницима.

ПИСМА И ПЕТИЦИЈЕ

ЦРКВЕНИ сабор одржан фебруара прошле године у Клирвотеру на Флориди, коме је председавао патријарх Иринеј, међутим, све ове одлуке ставио је ван снаге, наложивши повратак црквеног устројства на претходно стање. Иако су владике Максим, Лонгин и Иринеј поступиле по одлукама Сабора, ситуација до данас није сасвим разјашњена, а различите групе верника из САД писмима и петицијама више пута су се обраћале Патријаршији са захтевом да заштити канонски поредак у Америци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе