ИЗГУБИЛЕ ЧУЛО МНОГО ПРЕ КОРОНЕ: Жене прележале јак грип пре више од деценије и данас не осећају мирисе

Novosti online

03. 12. 2021. у 19:40

ДА се од вируса губи чуло мириса многи су први пут чули на почетку пандемије короне, а ретко ко зна да постоје људи који већ деценијама не могу да миришу и то због грипа.

ИЗГУБИЛЕ ЧУЛО МНОГО ПРЕ КОРОНЕ: Жене прележале јак грип пре више од деценије и данас не осећају мирисе

FOTO: Depositphotos

Две старије жене из Београда сведоче да је то могуће, а епидемиолози кажу да ова појава није новост и да од вируса најпре страда чуло мириса, пише Блиц

Од како се појавио вухански сој короне готово сви смо напамет научили да су први симптоми ковида уз температуру губитак чула мириса и укуса. Ипак, најмање две Београђанке чуло мириса изгубиле су пре више година, након прележаног другог вируса.

Више ме болело грло, а изгубила сам чуло мириса

Једна старија жена која је желела да остане анонимна памти већ деценијама вирус због којег је дан данас остала без чула мириса.

- Пре десетак година, баш у ово доба године, много сам се разболела. Имала сам јак грип, са температуром од неколико дана, кијавицом, болом у грлу, кашљем... Значи, све што иде уз то. Лечила сам се као што се сваки грип лечи - пуно течности, витамин Ц, чајеви, топле супе, лимунада. Као што рекох, имала сам кијавицу, али то није био доминантан симптом. Много више ме је болело грло – објашњава она.

Како каже, док је била болесна, није обраћала пажњу на ту благу кијавицу.

- Али нос ми јесте био запушен. Међутим, изгледа да је остао запушен и кад сам оздравила, јер ја од тада не осећам мирис. Не баш сасвим, осећам баш јаке јаке мирисе, када нешто загори, али слободно могу да кажем да немам чуло мириса, или бар немам јако чуло мириса од тада – наглашава она и додаде: 

- Ишла сам после тога код лекара, нажалост јер сам се озбиљније разболела, од рака, па сам успут лекаре питала за то, али нико није имао објашњење, а ја се искрено тиме после нисам ни бавила јер сам имала веће здравствене бриге. На живот без чула мириса сам навикла, важно ми је само да сам здрава – истакла је.

На срећу, оздравила је и пошто се заразила ковидом.

- Прошле године сам добила корону па су ме лекари питали да ли сам изгубила чуло мириса, а ја сам могла само да се насмејем. Ето, тај симптом нисам имала – прокоментарисала је кроз шалу.

Тежи грип од короне

Сличне муке грип је донео још једној старици.

- Пре 25 година имала сам баш јак грип. Темепратуру, кашаљ и запушен нос. Дуго сам се лечила и дуго нисам могла ни да дишем на нос нормално. Тако да сам тек када сам након неколико недеља коначно продисала схватила да, заправо, не могу да миришем – присећа се старија жена.

Како каже, тај грип не може да се пореди са короном коју је добила у марту.

- Због ковида имала сам два-три дана температуру 37,2 до 37,5. Мало ми је цурио нос, али ништа посебно. Нисам изгубила укус. Ја у шали кажем да сам пре 25 година имала експерименталну корону.

Чуло мириса прво страда

Да се, ипак, не ради ни о каквом експерименталном ковиду него о обичном грипу који своје “жртве” оставља без мириса, открива епидемиолог Радмило Петровић.

-То јесте ретка појава, али није нова. Код појединих људи грип изазива крварење, оштећује слузокожу носа и нерве из мозга. Треба знати да су нерви чула мириса најкраћи и налазе се у чеоном делу мозга што значи д асу најподложнији страдању – објашњава Петровић.

Да ли ће код појединаца заражених од грипа доћи до губитка чула мириса зависи од степена оштећења нерава.

- Кад је степен оштећења нерава јачи долази до губитка чула мириса. Због тога се може догодити да се и након неколико деценија људима не врати чуло мириса – закључује Петровић.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)