ПОСЛЕ 18 ГОДИНА ИДЕНТИФИКОВАНО ТЕЛО: Комисији за нестале предати посмртни остаци једне особе на Сремској Рачи

В.Ц.С.

03. 12. 2021. у 15:52

КОМИСИЈА за нестала лица Владе Србије данас је на граничном прелазу Сремска Рача од Института за нестале особе Босне и Херцеговине преузела посмртне остатке једне особе српске националности, страдале у оружаним сукобима на простору бивше СФРЈ, између 1991. и 1995. године.

ПОСЛЕ 18 ГОДИНА ИДЕНТИФИКОВАНО ТЕЛО: Комисији за нестале предати посмртни остаци једне особе на Сремској Рачи

FOTO: Arhiva novosti

Посмртни остаци су ексхумирани на гробљу у Братунцу још 2003. године, потврдила је за "Новости" Маја Васовић из Комисије за нестала лица:

- Овај човек је нестао 1993. године у околини Бијељине, код места Врбица. Године 2003. откривена су и ексхумирана три тела НН особа, на гробљу, у Братунцу. Све време од тада покушавали смо да утврдимо њихов идентитет, али безуспешно. Прошле године смо покренули заједничку акцију са Међународним комитетом за нестале, који, на основу склопљеног уговора, врши ДНК анализе на подручју бивше Југославије. Тада је мајка овог страдалог војника Војске Републике Српске дала крв. Породица до тада није чак ни пријвила његов нестанак.

Другог новембра ове године стигао је позитиван ДНК налаз и утврђен је прелиминарни идентитет. Коначна идентификација, у присуству чланова породице, обавиће се на Институту за патологију и судску медицину ВМА у Београду, после чега ће се организовати превоз преузетих посмртних остатака до места сахране, у складу са жељом породице.

Што се тиче преостала два тела пронађена на истом месту, пре 18 година, њихов идентитет и даље је непознат. Зато из Комисије за нестала лица апелују на све који нису пријавили нестанке својих најмилијих током ратова деведесетих или који нису дали референтне узорке да им се јаве.

Иначе, ове године су са надлежним органима у БиХ размењени посмртни остаци седам особа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)