ИНСТИТУТ "БАТУТ" ИЗДАО УПУТСТВО: Позната детаљна процедура за путнике који у Србију долазе из ризичних земаља

Novosti online

03. 12. 2021. у 08:07

ИНСТИТУТ за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" издао је на свом сајту упутство за регистрацију путника који долазе из земаља са посебним ризиком од преношења заразне болести ковид 19, а све због новог омикрон соја.

ИНСТИТУТ БАТУТ ИЗДАО УПУТСТВО: Позната детаљна процедура за путнике који у Србију долазе из ризичних земаља

Фото: В. Данилов

Како се наводи, они поред обавезног ПЦР теста и одласка у карантин морају и да се пријаве на портал www.e-zdravlje.gov.rs.

- Сви страни држављани који долазе из земаља са посебним ризиком, или су у њима боравили током претходних 14 дана од дана планираног уласка у Србију, у обавези су да 48 часова пре доласка у Републику Србију изврше пријаву доласка коришћењем сајта www.e-zdravlje.gov.rs, одељак “Фореигнерс Сурвеилланце Регистратион” - наводи се на сајту Института "Батут".

Страни држављани приликом уласка у Републику Србију, такође треба да имају добијен имејл након пријаве коришћењем сајта www.е-здравље.гов.рс одељак „Foreigners Surveillance Registration”, као доказ успешног пријављивања пре доласка у Србију и попуњену и својеручно потписану Изјаву о сагласности о прихватању мере карантина у кућним условима и обавезе тестирања о сопственом трошку, наводи се на сајту "Батута".

Ризичне земље су Јужноафричка Република, Боцвана, Зимбабве, Намибија, Лесото, Мозамбик и Малави.

Путници који долазе из ових земаља, или су у претходних 14 дана боравили у њима, без обзира на државу из које улазе у Србију, тестирају се ПЦР методом одмах по слетању на Аеродором "Никола Тесла", и бораве у простору и изолацији на аеродрому до добијања резултата.

У случају позитивног налаза, Хитна помоћ их уз све мере заштите вози у изолацију у Ковид болницу "Батајница".

Ако је налаз негативан, издаје се решење о кућном карантину и превоз такси превозом уз мере пуне заштите до пријављеног места боравишта у Србији. На дневном нивоу ће се контролисати карантин од стране МУП-а.

Потребно је и тестирање ПЦР методом седмог дана или у било ком случају од појаве симптома.

Негативан ПЦР тест неће бити услов да се изађе из карантина од 14 дана, а тестирање се врши о трошку особе у карантину.

Институт "Батут" је ове предлоге упутио након што је омикрон (Б.1.1.529) Светска здравствена организација означила као забрињавајућу, а према информацијама које се објављују засада показује бројне мутације, које могу бити у вези са већом заразношћу и избегавањем имунског одговора стеченог након болести или вакцинације.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТРЕЋЕ ДОБА ЛЕПШЕ СА ВРШЊАЦИМА: Због чега најстарији у Србији и даље имају предрасуде о животу у домовима