ОДШТАМПАЛИ КУЋУ ЗА ЈЕДАН ДАН: Објекат направила два човека, класично зидање заменили 3Д технологијом

В. ИЛИЋ

03. 12. 2021. у 11:49

У НАУЧНО-технолошком парку у Чачку премијерно је у четвртак представљена прва 3Д штампана кућа у источној Европи, коју су направила два човека и једна машина, и то за само 21 сат и 15 минута.

ОДШТАМПАЛИ КУЋУ ЗА ЈЕДАН ДАН: Објекат направила два човека, класично зидање заменили 3Д технологијом

Објекат "сазидан" од бетона и прућа, Фото В. Илић

Ова иновативна кућа, од 25 квадрата, одмах је спремна за живот, направљена је од бетона и прућа, како истиче Никола Ракић, директор компаније "Натура еко", чије је дело овај иновативни пројекат који пружа апсолутну сигурност. Тестирања су рађена у сарадњи са Грађевинским факултетом у Београду показала је да је отпорна на земљотресе и друге непогоде.

У изградњи куће коришћена је технологија 3Д штампача направљених у Србији, односно машине која је такође дело ове компаније. Тако је млади тим стручњака "Натура еко", који поред Ракића чине и Милош Јовановић, Бојан Рајичић, Стефан Пантелић, Лука Тришић, Мина Тодоровић и Немања Лазовић, препуно градилиште људи, опреме и материјала заменио само једном машином - односно 3Д штампачем.

- Предности 3Д штампане куће су квалитет и чврстина материјала, који је у односу на стандардни бетон и опеку три до пет пута чвршћи. Такође, предност је и брзина градње, јер сви радови на 3Д штампаној кући теку симултано, па се аутоматски добијају зидови са изолацијом и свим инсталацијама - рекао је Ракић. - Не постоји отпад, пошто се унапред зна потребна количина материјала.

Фото В. Илић

Иначе, цементна смеса, коју је такође омислио овај млади тим људи, еколошки је зелена, без адитива. Оваква изградња је, кажу, бржа, ефикаснија, чистија, али и јефтинија, и то од 15 до 35 одсто у односу на традиционалну, па квадрат градње кошта око 400 евра.

- Ово је револуција у грађевинској индустрији. Такође, изградњом 3Д штампаних кућа сигурност учесника на градилишту је потпуна. Овај пројекат ставља Србију на светску сцену 3Д грађевинске штампе, раме уз раме са технолошки најнапреднијим силама - казао је Ракић.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић на промоцији је истакао да је "ово историјски дан за Чачак и Србију". Он је додао да је Чачак, уз помоћ Владе Србије, отворио Научно-технолошки парк (НТП), управо због оваквих иновативних идеја.

- Зато је Влада Србије определила додатних 50 милиона динара за куповину још једног плаца, поред овог, где ћемо изградити нову халу - рекао је Тодоровић.

ПРАВЕ ЧИТАВЕ ЗГРАДЕ

ПРОГНОЗЕ стручњака показују да ће тржиште 3Д грађевинске штампе до 2027. године на светском нивоу порасти на невероватних 40 милијарди долара. Куће се овом технологијом праве од 2014, први пословни објекат одштампан је 2015, а у Кини већ праве и читаве зграде на овај иновативни начин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)