СТИЖЕ ВЕЛИКА ПРОМЕНА ВРЕМЕНА: Објављена најновија временска прогноза, биће и снега

Novosti online

02. 12. 2021. у 12:00

НАЈНОВИЈА временска прогноза професора географије Марка Чубрила показује да ће данас бити релативно топло, а крајем дана стиже промена времена.

СТИЖЕ ВЕЛИКА ПРОМЕНА ВРЕМЕНА: Објављена најновија временска прогноза, биће и снега

Фото: Д. Балшић

У петак и суботу биће осетно хладније, а у петак већи део дана падавине, док ће снег бити могућ и испод 500 метара надморске висине.

У суботу ће јутро бити веома хладно, у току дана суво и хладно.

Недеља доноси мање отопљење, а затим следи ново погоршање и захлађење које би око 7. децембра низијама могло донети нешто конкретнији снег. Након 9. децембра стоји сигнал за отопљење, наводи Чубрило.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

 

Време данас

У четвртак током већег дела дана мало до умерено облачно, суво и релативно топло. После подне, прво на западу, југозападу и југу региона наоблачење са кишом које би се затим у току ноћи ка петку проширило и над остали део региона.

То би условило кишу и осетније захлађење. Испред фронта ветар умерен и јак јужни, а иза фронта јак северозападни, у зони фронта на кратко понегде и олујан.

У четвртак дневни максимум од +9 до +17 степени Целзијуса, а у петак осетно хладније уз максимум од 0 до +7 степени Целзијуса.

Временска прогноза за викенд

Субота доноси умерен, понегде и јак мраз, највише на северу где ће јутро бити ведро као и над планинским пределима.

Минимум од -5 до 0 степени Целзијуса у низијама и до око -10 локално на планинама. У суботу дневни максимум од 0 до +5 степени Целзијуса. Северозападни ветар ће ослабити.

Другог дана викенда ново наоблачење, прво на западу и југозападу. Уследиће и мање отопљење те се после занатно ређег и слабијег мраза у недељу ујутро дневни максимум треба кретати од +6 до +12 степени Целзијуса.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

 

Временска прогноза за идућу недељу

Почетком наредне недеље уз развијање секундарног циклона над Јадраном и јачањем гребена антициклон над Скандинавијом ка нама ће са севера притицати хладан, а са југа топао вазуд.

Сударом те две ваздушне масе снега би пролазно могло бити и у низијама, али како ће услови за снег бити маргинални, тек око суботе ће се потенцијал за снег у низијама квалитетније проценити, истиче Чубрило.

Средином следеће недеље после врло хладног јутра, где ће мразеви понегде и у низијама бити испод -5 степени Целзијуса, дневни максимум од 0 до +4 степена Целзијуса.

Засада делује да би ово захлађење било пролазно и да би већ око 10. децембра уследило осетније отопљење, али тај део синоптике је ван поузданијег опсега прогнозе.

У четвртак после топлог већег дела дана после подне прво на западу, а до петка ујутро и над осталим пределима, падавине, јак северозападани ветар и осетније захлађење уз спуштање снежне границе на око 500 метара надморске висине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе