ДР КОН ТВРДИ: Целодневне ковид пропуснице неопходне због скијалишта и Нове године

Новости онлине

02. 12. 2021. у 00:49

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба др Предраг Кон истакао је да током седнице Кризног штаба "није било неке расправе о ковид пропусницама".

ДР КОН ТВРДИ: Целодневне ковид пропуснице неопходне због скијалишта и Нове године

Фото: Принтсцреен/Пинк ТВ

- Објашњење је било да су досадашње мере довољне и да једноставно због тога не треба ништа радити. То су објашњења. Мора да се схвати да медицински део Кризног штаба и даље остаје при томе да је једна од мининума мера увођење 24-часовне пропуснице мера која решава много тога, о чему још није било речи. Данас није било речи ни о скијалиштима, нити о Новој години, а управо то је оно због чега сматрамо да је 24-часовна ковид пропусница нешто о чему крајње озбиљно треба да се размишља - рекао је Кон у гостовању на ТВ К1.

Кон је истакао да је седница била конструктивна и да нема разлога ни за задовољство, ни за незадовољство, као и да се поставља питање да ли ће мере да буду довољно успешне или не.

- Ми смо имали синергистично деловање увођења пропусница на 20 сати паралелно са продуженим распустом. Број оболелих је пао на пола само захваљујући тим мерама које су синергистично деловале. Пратили смо шта се дешава после тога. Дошло је до малог пораста, али нема даљег пораста у школама, што је добар знак, јер ће кривуља да настави да пада - додао је.

Не би било лоше да распуст почне раније

Кон је истакао да је у консултацијама пре недељу дана јасно речено да не би било лоше да распуст почне раније.

- Аргументи који су дошли од просветних радника, па и Министарства просвете, су били довољно јаки да схватимо колики је то проблем за њих. С друге стране, остаје чињеница да ће наши људи да долазе у време празника и да ће донети вирус. Не знамо да ли ће то бити омикрон, не призивамо га, али је и то могуће и евентуално вирус грипа који се појављује - рекао је Кон.

Фото: ПРинтскрин/ Jutarnji Program TV HAPPY

Он је додао да још нема чврстих података о томе да ли је имунитет стечен вакцинацијом или прележаном болешћу довољан за омикрон варијанту.

- Очекује се, на основу прелиминарних изјава из Израела, рецимо, да је имунизација која је спроведена довољна и за омикрон. С друге стране имате изјаве да ће вакцина бити 20 до 30 одсто мање ефективна, али да ће да буде ефективна. Према томе, још су то само утисци и још не можемо да кажемо шта се очекује. У Јужној Африци дошло је до убрзања преношења и релативно брзе доминације вируса, али нико не каже да је тежа клиничка слика, или тежа слика уопште - истакао је.

Додао је да је оно што је донето данас резултат конструктивне расправе, где су се узајамно чули аргументи.

- У овој ситуацији када имамо смиривање, оно ће да траје још најмање две недеље, могуће и дуже. У сваком случају може да се гледа две недеље унапред. Ту је одржавање распуста као што је досад био била једна коначна одлука - закључио је Кон.

БОНУС ВИДЕО - "НОВОСТИ" У ЦРВЕНОЈ КОВИД ЗОНИ У БАТАЈНИЦИ: Невакцинисани су у смртној опасности, оболели пристижу

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЖЕЛИТЕ ДА ОДУШЕВИТЕ СВОЈЕ НАЈМЛАЂЕ: Нема бољег избора од овог хотела у Бодруму, а ништа мање се ни ви нећете одушевити