ДИРЕКТОРКА "БАТУТА" ПРЕД КРИЗНИ ШТАБ: Омикрон није стигао у Србију, померање распуста разматрамо због слава и празника

Novosti online

01. 12. 2021. у 13:29

НЕ постоје епидемијски разлози да се распуст помера, али ће се та опција разматрати на седници Кризног штаба јер улазимо у период године у којем има много прослава, празника, слава, каже директорка "Батута" Верица Јовановић. Тема ће бити и нови сој коронавируса омикрон, који још није стигао у Србију.

ДИРЕКТОРКА БАТУТА ПРЕД КРИЗНИ ШТАБ: Омикрон није стигао у Србију, померање распуста разматрамо због слава и празника

Фото: Принтсцреен/РТС

Уочи заседања Кризног штаба, директорка Института Батут Верица Јовановић каже да ће се на данашњој седници разматрати тренутна епидемијска ситуација која, истиче, захтева озбиљан приступ.

- Као што видите, показатељи у односу на број новооболелих су нешто бољи, али када је у питању број особа које су на болничком лечењу, он је и даље велики - рекла је Јовановићева.

Додала је да ће се на седници разматрати и померање распуста.

- Распуст и неодлазак у школу не значи да неће бити комуникације међу децом у просторијама које нису школа. Кључно и сасвим сигурно у овом тренутку је да не постоје епидемијски разлози да се распуст помера, али ће та опција бити разматрана јер улазимо у период године када је пуно прослава, период слава, и католичког Божића, новогодишњих празника и долазака наших људи, тј. већег броја особа у међународном саобраћају - каже Јовановићева.

Мере против омикрона 

Према њеним речима, тема седнице биће и нови сој корона вируса - омикрон. Напомиње да до сада у Србији није регистрован ниједан случај обољевања од овог соја, као што није било ни случајева заражавања делта плус сојем.

- У питању је нови сој вируса који треба разматрати, односно који прети да ће једног момента ући у нашу земљу - каже Јовановићева и додаје да треба сачекати са закључцима о томе како се овај сој одражава на клиничку слику и здравствено стање пацијената.

- Не знамо да ли особе које су већ прележале ковид могу поново да оболе и да ли ће клиничка манифестација овог вируса бити са тежим облицима... И не знамо да ли пробија заштиту вакцинацијом или не у потпуности, али сигурни смо да особа која је вакцинисана не треба да брине, треба да примењује мере и да буде спокојна уколико је остварила потпуну вакцинацију и вакцинацију трећом дозом - рекла је Јовановићева.

Поручује и да опрезност и надзор путника који долазе у нашу земљу са територије Јужне Африке и земаља у окружењу морају да постоје, те да држава у том смислу планира одређене мере.

- Процедуре су присутне, оне су и већ сада биле примењиване, али се морамо вратити на овакву врсту поступка - каже Јовановић.

Ковид пропуснице остају 

Упитана да ли ће се важење ковид пропусница продужити и проширити на друге објекте, директорка "Батута" је рекла да о томе у овом тренутку не може да говори, али да су ковид пропуснице свакако дале резултате и да ће та мера остати, макар у оваквом облику.

Поручује да обазривост у смислу даљих примена свих превентивних мера мора да постоји, као и то да је вакцинација и првом, али и трећом дозом, најефикаснији начин да се заштитимо од вируса.

Додаје да о мерама превенције треба водити рачуна и код куће, те да са првим симптомима који се јаве одмах треба посумњати на ковид, иако не треба заборавити ни на симптоме и вакцинацију против грипа.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДЕЦА ИЗ ЛОГОРА НДХ НОВИ СВЕЦИ: Мученици Јастребарског у календару СПЦ