ДРЖАВНА ЕРГЕЛА ЗА ПОНОС: У Карађорђеву обележено 100 година установе која је симбол традиције коњарства

В. Н.

30. 11. 2021. у 22:17

У КАРАЂОРЂЕВУ је данас обележено 100 година од када је истоимена ергела, основана 1885, прешла у власништво државе Србије.

ДРЖАВНА ЕРГЕЛА ЗА ПОНОС: У Карађорђеву обележено 100 година установе која је симбол традиције коњарства

Фото Танјуг

Свечаности је присуствовала и премијерка Ана Брнабић која је истакла да ће Влада наставити са улагањима у ту установу, која је симбол традиције коњарства, и подсетила да је највећа ергела у Србији реконструисана и надограђена 2018, на понос становницима Бачке Паланке, али и наше земље.

- Обавезали смо се да очувамо ову установу како би наставила да негује традицију коњичког спорта у нашој земљи. Као и у свему другом, желимо да покажемо да се са поносом сећамо славне традиције и да је наша обавеза, коју ћемо са радошћу испунити, да је чувамо и преносимо будућим поколењима - рекла је председница Владе.

Она је навела, да су достојанствено сећање и чување вредности за које су се преци борили, начела које негују Влада и председник Александар Вучић, јер управо поштовање традиције, јесте основ да се гради јака, успешна и слободна Србија.

- Карађорђево чува богату традицију наше земље и наше војске, а истовремено је и место изузетне природне лепоте и парк природе са великим бројем заштићених врста, којем се мора вратити стари сјај. Ергела је у функцији заправо још од краја 19. века, а после Првог светског рата добила је име које и данас носи - казала је премијерка.

Премијерка обишла угледну Установу у Карађорђеву, Фото Танјуг

Она је подсетила и на славне дане ергеле и награде са најпризнатијих коњичарских смотри из земље и света, али и да је Карађорђево било опустошено 2002, но, са враћањем снаге целокупној Србији, враћа се и сјај ове ергеле.

- После шест деценија, 2018. је формиран Коњички вод. Тако се враћа и стара слава коњице која је имала важну улогу у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године, а да од пре три године постоји Куп Србије који се одржава у Карађорђеву у форми галопских и касачких трка - нагласила је Брнабићева.

Занимљиво је да ергела има најстарију књигу утисака, насталу још 1924, која много говори о њеном значају.

Посебан значај

ВЛАДА Србије је донела Закључак по коме је Ергела "Карађорђево" постала Државна ергела од посебног значаја за развој коњичког спорта и туристичких потенцијала Србије. То је велики корак да Карађорђево постане један од туристичких симбола читаве земље - казала је председница Владе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАЈНОВИЈЕ УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: Стиже невреме, у овим деловима Србије на снази наранџасти метео аларм