БЕСПЛАТАН ОПОРАВАК ЗА 10 ДЕЦЕ: Почиње нова акција Компаније "Новости" и Специјалне болнице "Сокобања"

Д. МАТОВИЋ

01. 12. 2021. у 10:00

ВРЕМЕНСКЕ прилике, загађење ваздуха, модеран начин живота, али и актуелна пандемија ковида 19, утичу на већу појаву респираторних болести, нарочито код деце.

БЕСПЛАТАН ОПОРАВАК ЗА 10 ДЕЦЕ: Почиње нова акција Компаније Новости и Специјалне болнице Сокобања

Фото СБ "Сокобања"

Као друштвено одговорна компанија, "Новости" су са Специјалном болницом за неспецифичне плућне болести "Сокобања" одлучиле да помогну лечење и рехабилитацију најмлађих који болују од плућних болести, алергија, астме или постковид синдрома. За 10 малишана (са пратиоцем) којима је медицинска помоћ најпотребнија обезбедили смо десетодневни боравак у Сокобањи.

Смештена у величанственој котлини између Озрена и Ртња, ова ваздушне бања, са кристално чистим ваздухом, без присуства аерозагађења, има две врсте термоминералне воде, благу умереноконтиненталну климу, богатство кисеоника и озона, негативну јонизацију ваздуха, ружу ветрова изнад места, мало магловитих и ветровитих дана, повољан атмосферски притисак и умерене падавине, термалне изворе олигоминералних вода, које се користе за купање и инхалацију.

- Сваке године збринемо око 10.000 пацијената, одраслих и деце - каже за "Новости" др Весна Милановић, директорка Специјалне болнице.

За лечење најмлађих планиране разне вежбе и терапија, Фото Р. Радовановић

- Бавимо се превенцијом, дијагностиком, лечењем и рехабилитацијом свих болести респираторног система одраслих и деце, осим туберкулозе. Најзаступљеније су бронхијална астма, акутни и хронични бронхитис, синузитис, емфизем, респираторна инсуфицијенција, бронхијектазије, постпнеумонична стања, респираторне инфекције и алергије, нарочито код деце. Оно што нас издваја и истиче јесте медицинска рехабилитација, пре свега респираторног система, а затим повреда и обољења локомоторног система, реуматских обољења, као и рехабилитација деце: респираторна, локомоторна и неуромишићна.

У Специјалној болници велику пажњу посвећују деци, а смештају их у чак три од пет објеката: вилама "Далмација", "Бота велика" и "Бота мала".

- Једина смо установа у здравственом систему Србије специјализована за рехабилитацију деце са астмом у раном узрасту - каже директорка Милановић.

- Када је реч о одраслима, не постоје старосне границе за превенцију, лечење и рехабилитацију астме, хроничне опструктивне болести плућа и бронхикетазија. Одрасли пацијенти се хоспитализују и ради лечења акутних болести, као што су упале плућа, гушења и кашаљ проузрокована било којим узроком, загнојења плућне марамице и постојања плеуралних излива, појаве крви у испљувку. Такође, пацијентима са тумором плућа и плућне марамице радимо инвазивне дијагностичке методе.

Фото Р. Радовановић

Болница је у четири наврата, од почетка епидемије у нашој земљи, била у ковид-

-режиму рада, а однедавно је уведена и постковид рехабилитација.

- Ковид 19 оставља велике последице јер оштећује функције плућа и плућног паренхима, а ми спроводимо постковид рехабилитацију која је по методологији, идентична плућној или респираторној рехабилитацији - објашњава нам саговорница.

Током рехабилитације пацијенти добијају инхалациону аеросол терапију, иду на вежбе контролисаног дисања и продуженог експиријума, затим за повећање снаге и издржљивости мишића и за побољшање опште кондиције.

- Циљ наше постковид рехабилитације за децу је опоравак плућне функције и јачање кондиције, а подразумева и психотерапију - каже Милановићева.

У Сокобању, по помоћ и лек, долазе родитељи са децом из целе Србије.

- Малим пацијентима, нарочито у раном узрасту, пружамо превентивне и рехабилитационе процедуре које умањују симптоме болести, успоравају њен ток и смањују потребе за честим хоспитализацијама - каже директорка Милановић. - Постоје различити типови астме у раном дечјем узрасту и за све је важно да се терапија започне што пре након утврђивања дијагнозе, нарочито ако је астма у основи наследна, алергија, екцем у раном узрасту као и учестале вирусне инфекције. Раним започињањем лечења, превентивом, смањује се тзв. инфламацијски одговор и даљи развој опструктивних и других промена у плућима.

Др Весна Милановић, Фото Приватна архива

ВРХУНСКИ СТРУЧЊАЦИ И ОПРЕМА

БОЛНИЦА има врхунску медицинску опрему, посебно дијагностичку, пре свега пулмолошку и кардиолошку. Оваква опрема и стручни кадар (око 120 медицинских радника, међу којима је више од 30 лекара специјалиста) омогућавају примену савремених метода у медицинским третманима. Болница располаже са 530 постеља. Онима који долазе на одмор, да побољшају опште здравствено стање и кондицију, на располагању су хидро-масажне терапије, "Стаза здравља", слана соба, сауна, пелоидотерапија, као и чувено, аутентично турско купатило.

Фото Р. Радовановић

ПРИЈАВЕ ДО 20. ДЕЦЕМБРА

РОДИТЕЉИ чија малолетна деца имају неке од плућних и респираторних болести или постковид синдром, а желе да учествују у овој акцији, пријаву моги да пошаљу на мејл fond@novosti.rs. Потребно је и да у електронском облику доставе основну медицинску документацију о болести детета. Рок за доставу пријаве је 20. децембар, а имена добитника биће објављена у новогодишњем издању "Вечерњих новости". Телефон за информације је 011/3028-162.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)