СУТРА СЕ ОДЛУЧУЈЕ О РАСПУСТУ: "Одлазак у школу није пресудан за ширење короне, ни за њено заустављање"

Новости онлајн

30. 11. 2021. у 12:13

СЕДНИЦА Кризног штаба за борбу против ковида 19 биће одржана сутра. Поред новог соја корона вируса - омикрон, једна од главних тачака дневног реда биће и да ли распуст треба да почне раније, 20. децембра, за шта се залаже медицински део.

СУТРА СЕ ОДЛУЧУЈЕ О РАСПУСТУ: Одлазак у школу није пресудан за ширење короне, ни за њено заустављање

Фото романет.ме

Дан уочи када ће се ломити копља око тога, председник Удружења педијатара Србије проф. др Георгиос Константинидис каже да одлазак у школу уз придржавање мера није пресудан за ширење епидемије или за њено евентуално заустављање у случају престанка одласка у школу. 

Он напомиње и да неодлажење у школу треба размотрити у контексту немања образовања сад већ читаве генерације ученика, те у том смислу увек треба одмерити корист и штету.

- Према мојим сазнањима и мојим контактима, које имам са колегама из других европских земаља, тамо се не прекида школа, односно, све тече онако како је планирано пре почетка школе. То би одговарало семафору код нас. Што се тиче уопште приче са школом, мишљење је наше, а и моје лично, да она не утиче пресудно на ширење вируса међу децом. Свакако да, уколико нема контаката, неће бити ни преношења вируса, међутим, чињеница је да неидење у школу не значи прекид конатаката, посебно у време слава и свега осталог што нам долази - каже проф. др Константинидис.

Проф. Константинидис је мишљења да су изјаве да се страшно смањио број оболелих са престанком школе, односно са претходним распустом, стручно неутемељене.

- Јер, смањио се и број у укупној популацији, па је нормално да ће се смањити и међу децом. Једноставно, мислим да идење у школу уз придржавање мера није пресудно за ширење епидемије или за њено евентуално заустављање у случају неидења у школу. Имам податак да су у Ирској, и у неким западним земљама прекинули и тестирање свих ђака уколико се појави вирус короне у неком разреду, што је обичај и правило. Показало се да је број позитивних асимптоматских ђака мањи од два одсто, а то је безначајно - наводи наш саговорник.

Када је у питању ранији одлазак на распуст, једино задржава резерву у случају да се и код нас појави нови сој корона вируса омикрон.

- У начелу нисам променио став који сам имао у вези са школама, с тим да задржавам малу резерву у случају да се појави код нас омикрон сој, који је, засада, непознаница. Увек недолазак у школу треба размотрити у контексту немања образовања сад већ читаве генерације ученика, и треба ту увек одмерити корист и штету - напомиње проф. др Константинидис.

Да ђаци треба да оду пре Светог Николе на распуст први је прошле недеље изјавио епидемиолог Предраг Кон. Он је објаснио да би то требало учинити пре него што наши грађани из иностранства почну да се враћају у Србију за празнике. 

Тада је нагласио да се о ранијем одласку на распуст увелико разговара.

- Морамо унапред причати. Министарство просвете треба да се организује. Ми из медицинског дела Кризног штаба мислимо да је корисно да распуст почне раније. Јесмо причали о датумима, али није у реду да се излази са тим. Наши грађани због католичког Божића већ око Светог Николе долазе из земаља где пуца делта сој. Реално је да деца не иду у школу у периоду кад долазе људи који доносе вирус. Министарство просвете се изјаснило да ће се ускладити. Мислим да је све започето на време. Нема баш много времена - рекао је др Кон.

По последњим изјашњењима из Министарства просвете, распуст би требало да почне како је и планирано, крајем године, а и просветни синдикати нису за то.

Како су говорили за наш портал, не могу да стигну да организују завршетак првог полугодишта за само две недеље, колико би им остало ако би се зимски распуст померио по Коновој наредби.

- Прерано је да зимски распуст почне пре Светог Николе. И касно је да нам се то сада саопшти. Остало је много посла да се уради да би се завршило полугодиште. Ми сад за 19 дана треба да урадимо све оно што бисмо иначе урадили за 30. Није могуће - поручује Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС).

Ипак, како смо јуче сазнали у Кризном штабу, медицински део је и даље за то да распуст почне 10 дана раније. 

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу