ШЕФУ СУДА ЈЕДАН МАНДАТ: Посланици данас расправљају о уставним амандманима који се односе на правосуђе

В. Ц. С. - С. С. Р.

30. 11. 2021. у 09:11

ДА ли сте за потврђивање акта о промени Устава Републике Србије?" Овако ће гласити питање на референдуму о уставним променама које је једногласно изгласао Скупштински одбор за уставна питања и законодавство.

ШЕФУ СУДА ЈЕДАН МАНДАТ: Посланици данас расправљају о уставним амандманима који се односе на правосуђе

Фото Танјуг

Посланици би, како ствари стоје, о самом тексту амандмана требало да расправљају данас, а гласање би могло да буде већ по подне. Како је раније најавио председник Скупштине Србије Ивица Дачић, референдум би могао да буде расписан за 16. јануар.

Чланови скупштинског Одбора за уставна питања на седници су утврдили Предлог акта о промени Устава, Предлог уставног закона за спровођење промене Устава и Предлог одлуке о расписивању референдума, ради потврђивања акта о промени Устава.

Кроз 29 амандмана, у које су "Новости" имале увид, регулишу се промене везане за област правосуђа, избор и конституисање Високог савета судства и Високог савета тужилаштва, разрешење судија и тужилаца. Њима се гарантује сталност и судијске и тужилачке функције и укида досадашњи пробни, трогодишњи мандат. Србија више неће имати Врховни касациони суд, већ Врховни суд, нити Републичко јавно тужилаштво, већ Врховно јавно тужилаштво, на чијем челу ће бити врховни јавни тужилац. Њему ће бити подређени главни јавни тужиоци, који ће руководити тужилаштвима, а у њима ће поступати, уместо заменика тужилаца - јавни тужиоци.

Амандманом два на Устав врши се кључна измена везана за изборне надлежности Народне скупштине. Оне су ограничене на избор по четири члана Високог савета судства и Високог савета тужилаца, као и на избор и одлучивање о престанку функције врховног јавног тужиоца. Тако парламент престаје непосредно да учествује у избору председника судова, судија и тужилаца.

Уставним амандманима гарантује се самосталност тужилаца и независност судија и забрањује сваки непримерен утицај на њих. Мандат председника Врховног суда, ког бира Високи савет судства, биће пет година, а врховног тужиоца шест година, за обе функције без могућности реизбора, ког неће бити ни за чланове ВСС и ВСТ.

Високи савет судства чини 11 чланова: шест судија које бирају судије, четири истакнута правника које бира Народна скупштина и председник Врховног суда. Председници судова не могу бити бирани у ВСС, а правници које је изабрала Народна скупштина не могу бити чланови политичких странака. Скупштина бира чланове ВСС међу истакнутим правницима са најмање десет година искуства у правној струци, од осам кандидата које предложи надлежни одбор Народне скупштине, после јавног конкурса. Идентичан је избор и чланова ВСТ.

Врховни јавни тужилац одговара за свој и рад тужилаштва Народној скупштини, али не за поступање у појединим предметима. Високи савет тужилаштва чини 11 чланова: пет јавних тужилаца које бирају главни јавни тужиоци и јавни тужиоци, четири истакнута правника које бира Народна скупштина, врховни јавни тужилац и министар надлежан за правосуђе. Двотрећинском већином у Скупштини бирају се по четири члана ВСС и ВСТ, а већином од три петине бира се врховни јавни тужилац.

ОСТАЈУ НА ФУНКЦИЈАМА

УСТАВНИ закон за спровођење Устава предвиђа да се закони о судијама, уређењу судова, јавном тужилаштву, ВСС и ДВР ускладе са амандманима у року од годину дана од њиховог ступања на снагу. Чланови постојећег сазива ВСС из реда судија и ДВТ из реда тужилаца остају на функцијама до истека мандата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)