ШТА ЗА РЕВАКЦИНИСАНЕ ЗНАЧИ ПОЈАВА ОМИКРОН СОЈА: Да ли је неко угрожен и који су разлози за оптимизам?

Новости онлајн

29. 11. 2021. у 14:08

НОВИ сој вируса корона, назван омикрон, изазива посебну бригу код стручњака, јер има велики број мутација и страхује се да би могао да буде отпоран на вакцину.

ШТА ЗА РЕВАКЦИНИСАНЕ ЗНАЧИ ПОЈАВА ОМИКРОН СОЈА: Да ли је неко угрожен и који су разлози за оптимизам?

Фото Влада ЦГ

То је свакако информација која највише забрињава особе које су вакцинисане са две или три дозе. 

Према речима стручњака, све вакцине које су тренутно доступне у Уједињеном Краљевству функционишу тако што "тренирају" имуни систем против шиљастог протеина корона вируса.

Како то заправо функционише? Вакцина користи већ заражену ћелију и повезује је са АЦЕ2 рецептором.

Код новог соја забележено је више од 50 мутација и 30 на протеинском шиљку који гађа већина вакцина и кључ је који вирус користи да уђе у ћелије људског организма.

Иако нови сој корона вируса има више мутација, сматра се да ће антитела и Т ћелије које је организам створио у одговору на претходну инфекцију моћи да одговоре на нову "претњу".

- На први поглед се чини да је шиљасти протеин новог соја застрашујући и мислили смо да ће дословно уништити сва антитела. Међутим, подаци које добијамо из Јужне Африке нуде наду да вакцине ипак дају одговор на вирус који их напада, јер су углавном сви хоспитализовани невакцинисани - рекла је Дени Алтман, професорка имунологије у Лондону.

Онда додаје да Т ћелије које могу да препознају и нападну заражене ћелије дају упуства Б ћелијама да стварају антитела.

- Верујемо да Т ћелије могу да виде разлике између нових и старих варијанти корона вируса, и да делују на много више мутација него што се сматрало на самом почетку - рекла је она.

Стручњаци су установили да особе које су ревакцинисане могу да се заразе делта сојем корона вируса, али да су шансе за то три путања мање него код невакцинисаних и да су шансе за преживаљање код вакцинисаних девет пута веће.

- Мислим да је исход омикрон варијанте отупљивање, а не потпуни губитак имунитета - каже имунолог Пол Морган и додаје да антитела која су створена против других варијанти могу бити ефикасна:

- Иако су антитела донекле добра заштита, вакцинација је и даље број један. Зато је трећа вакцина увек добра идеја. Што јачи имунитет то је боље за организам.

Дејвид Метјуз, професор вирусологије, истиче да ревакцинисани, који су прележали делта сој корона вируса, имају најбољу заштиту од нове варијанте.

- Ваш организам и имунитет су толико снажни да постоји велика могућност да вам ниједна нова варијанта корона вируса не може ништа - рекао је Дејвид.

Како каже, највећа брига су људи који остану невакцинисани.

- Ако су поједини стручњаци у праву када кажу да ће се нова варијанта брже ширити од делте, плашим се да ће вирус пронаћи невакцинисане и сместити их у болнице, а то је оно што ће покренути закључавање једне државе - рекао је он.

Питер Инглиш, пензионисани консултант за контролу заразних болести, каже да ипак није све изгубљено и да постоје неки разлози за оптимизам.

- Људи који су примили две или три дозе ће засигурно бити заштићени. Али још увек немамо довољно информација да нашироко разговарамо о неким стварима. Оптимизам ми буди лек против корона вируса, односно молнупиравир на које би омикрон требало да реагује. Овај лек је најефикаснији када не постоје одређе назнаке да је особа болесна, тада би требало да нуди високи ниво заштите - рекао је Питер и додао да верује и у дексаметазон и у његову ефектност.

- Оно што ми највише улива наду су, наравно, вакцине које могу да се модификују и направе тако да одговарају омикрон варијанти. Постоји велика вероватноћа да ће вакцина са антигенима прилагођена новом соју стићи реалативно брзо, односно за неколико месеци. Омикрон је само још једна неравнина на путу који нас води на крај ове приче са пандемијом, али то не значи да је неравнина мала, већ да морамо сви заједно да се потрудимо и заобиђемо је. Што више вакцинисаних то је већа могућност за то - закључио је.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ШТА СЕ ТО ЗБИВА У ЛИСИЧАНСКУ? Наређено повлачење комплетне војске или се покушаји опсаде настављају?