ПРЕМИНУО ДОКТОР ЉУБОМИР ВУЈОВИЋ: Једна од водећих личности Теслиног покрета у Америци

Новости онлајн

29. 11. 2021. у 09:12

ДОКТОР Љубомир Вујовић, председник Тесла меморијалног друштва из Њујорка, преминуо је у селу Комарно у Црној Гори.

ПРЕМИНУО ДОКТОР ЉУБОМИР ВУЈОВИЋ: Једна од водећих личности Теслиног покрета у Америци

Фото: Tesla Memorial Society of New York

Др Вујовић је био лекар, писац, филмски продуцент и једна од водећих личности Теслиног покрета у Америци, саопштило је Тесла меморијално друштво.

- Његов дугогодишњи волонтерски рад имао је за циљ очување сећања на лик и дело Николе Тесле и никада неће бити заборављен. Неуморно је радио као лекар у њујоршкој Метрополитен болници (Metropolitan Hospital) преко 50 година. Своје слободно време посвећивао је Тесли: сарађивао је са челницима града Њујорка, достављајући им потребна документа и информације за постављање знака „Nikola Tesla CORNER“ на углу 6. авеније и 40. улице - саопштава то друштво.

Захваљујући Вујовићу, 10. јула 2001. откривена је комеморативна плоча посвећена Николи Тесли на хотелу „Њујоркер“ на Менхетну, у ком је велики изумитељ живео последњих 10 година живота и у ком је преминуо.

- Плоча је направљена 1977, али због политичких разлога није могла бити постављена. Др Вујовићу су око овог посла помогли Српска православна црква и многи угледни појединци. Након 24 године плоча је постављена и данас стоји на хотелу у коме је Тесла живео од 1933. до 1943 - наводи Тесла меморијално друштво

Др Вујовић је био уредник интернет странице Меморијалног удружења Тесла www.teslasociety.com која садржи многе информације, фотографије и документа о Николи Тесли, Михајлу Пупину, Милеви Марић…

 

Фото: Tesla Memorial Society of New York


- Др Вујовић је аутор обимне књиге у два тома „Tribute to Tesla“ (Признање Тесли), која садржи многе илустрације и документа о раскошном генију. Он је иницирао и био изузетно активан у највећем истраживачком пројекту о Николи Тесли под називом: „Tesla collection“ (Теслина колекција). Аутор је документарног филма: „Nikola Tesla, the Genius Who Lit the World“ ("Никола Тесла – геније који је осветлио свет"), који је направљен у сарадњи са музејом „Никола Тесла“ из Београда. Филм је добио међународно признање као најбољи светски документарни филм о Тесли. Филм је на енглеском језику, али је преведен на немачки, француски и српски језик и приказан је на разним ТВ станицама широм планете - наводе из Друштва и додају да је др Вујовић био аутор бројних чланака посвећених Тесли, а учествовао је и у многим ТВ, радио и новинским интервјуима који су имали за тему Теслин рад, али и српску културу.

Продуцирао је и документарне филмове „Од имигранта до проналазача о Михаилу Пупину“ и „Краљевина Црна Гора“.

Др Љубомир Вујовић био је седамдесетих година прошлог века активан у помоћи југословенском удружењу лекара и многим болницама у Југославији, са третманима и лековима за обољења од рака.

- Он је у то време специјализирао хематологију и онкологију. Др Вујовић је примио награду „The City Council Citation“ за свој лекарски рад у Њујорку. На награди је урезана посвета: „Др Вујовић је истакнути грађанин вредан похвале и захвалности овога већа и грађана Њујорка“. Поред ове награде, др Вујовић је са поносом носио и ордење које је добио од Републиканске партије Америке, орден од Тита за заслуге у вези са лечењем рака, од Владе Србије и Војислава Коштунице за рад на промоцији Николе Тесле - наводе из Тесла меморијалног друштва.

- Захваљујући др Вујовићу и иницијативи Тесла меморијалног друштва из Њујорка почетком 2010. упутили смо предлог Божидару Ђелићу, тада потпредседнику Владе Републике Србије и министру за науку и технологију, да Република Србија прогласи Теслин рођендан 10. јул за национални Дан науке у Србији, што је на нашу велику радост и урађено. У Србији је први пут 2011. установљен и обележен национални Дан науке, 10. јул, дан рођења Николе Тесле - саопштава Друштво.

Вујовић је своју стару породичну кућу у селу Комарно преуредио и претворио у мали Тесла музеј и Тесла меморијално друштво из Њујорка – огранак за Црну Гору. Ту се налазе бројне Теслине слике и фотографије, као и новинарски текстови које је Тесла писао пре више од 100 година.

(Спутњик)

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)