КАКВО НАС ВРЕМЕ ОЧЕКУЈЕ НА КРАЈУ НОВЕМБРА? Температура испод просечних вредности - пада и за 15 степени

Новости онлајн

27. 11. 2021. у 12:42

У СРБИЈИ ће за викенд бити променљиво и веома топло, а услед ''фенског'' ефекта јужног ветра температуре ће понегде достићи и 20 степени. Након викенда нас очекује захлађење, понегде и први снег у нижим пределима.

КАКВО НАС ВРЕМЕ ОЧЕКУЈЕ НА КРАЈУ НОВЕМБРА? Температура испод просечних вредности - пада и за 15 степени

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

- Овог викенда Србија ће бити под утицајем снажних циклона, али њихов положај биће такав да над нашим подручјем преовладава снажно јужно висинско струјање. Услед овакве синоптичке ситуације са југа и са Медитерана струји веома топла ваздушна маса, а истовремено са севера Африке стижу и честице песка из Сахаре, па киша садржи те честице. Иако ретка, то је потпуно природна појава и видљива највише на возилима и другим бројним предметима када се осуше након кише - метеоролог Ђорђе Ђурић.

Овог јутра Војводина и север Србије су под утицајем су северног струјања, па су температуре око четири до пет степени док је остатак Србије под утицајем јужног струјања, па су температуре у централној и југоисточној Србији од 15 до 17 степени. На Копаонику је падао снег.

- Пред нама је веома топао дан и биће углавном претежно сунчано или умерено облачно, а кише и пљускова са грмљавином биће углавном на југу Србије. У току вечери киша и пљускови очекују се понегде и у осталим пределима Србије. Максимална температура биће данас од 10 на северу до 20 степени на југоистоку Србије, у Београду до 15 степени - додаје.

У Србији ће у недељу и даље бити веома топло. Током дана ће бити доста сунчаних интервала и периода, а јужни ветар биће у појачању и биће и даље фенског ефекта, а биће и умерен до јак. Максимална температура биће од 13, на северозападу до 19 на југоистоку Србије, у Београду до 15 степени.

- Крајем дана на северозападу и југозападу, а током вечери и ноћи и у осталим пределима Србије јаче наоблачење са кишом, пљусковима и грмљавином. Почетком следеће седмице циклони ће својим центрима се изместити из Ђеновског залива и централне Европе даље ка истоку и североистоку, а у склопу њих до Србије ће са севера и северозапада доћи и до продора хладног фронта, а са њим и до продора веома хладне ваздушне масе са севера - каже метеоролог.

У понедељак након облачног и кишовитог јутра, током већег дела дана биће суво са сунчаним интервалима. Крајем дана и током ноћи ново јаче наоблачење са кишом, у брдско-планинским пределима са снегом, а током ноћи киша ће прећи у суснежицу и снег и у нижим пределима на југу и западу Србије. У Војводини ће остатаи суво. Ветар ће бити у скретању на умерен до јак северозападни. Максимала температура ће се у понедељак кретати од четири степена на северозападу, до 14 на истоку Србије, у Београду до 8 степени.

- У уторак на северу Србије суво, а у осталим пределима ујутро и пре подне облачно са кишом, суснежицом и снегом, после подне разведравање. Дуваће јак северозападни ветар и биће веома хладно. Максимална температура од један степен на југу и југоистоку до пет на северу Србије и у Београду. У среду мало топлије, уз смену сунчаних и облачних интервала, а максимална температура у већини предела биће око 10 степени. Ветар ће бити у скретању на југозападни и биће у појачању - објашњава Ђурић.

У четвртак и петак под утицајем ђеновског циклона стиже ново наоблачење са кишом, у кошавском подручју уз јак, на ударе и олујни југоисточни ветар.  Максимална температура у четвртак понегде и до 15 степени, а у петак услед премештања циклона североисточно од нашег подручја осетније захлађење, па ће киша на планинама прећи и у снег, а током вечери и ноћи киша ће прећи у суснежицу и влажан снег понегде и у нижим пределима на југу и на западу Србије.

- У петак температура у паду за око 10 степени, а југоисточни ветар у скретању на јак северозаапдни. Потом, у наставку следећег викенда, суво и прохладно. И док у западним и централним пределима Европе и у области Алпа ових дана преовладавају прави зимски услови са снегом, југоисток Европе и Србија под утицајем су веома топле ваздушне масе. С обзиром на то да је просек максималних температура за крај новембра од шест до 10 степени, видимо да да ће температуре овог викенда бити и за седам до 10 степени више од просека за ово доба године - закључује метеоролог.

Почетком следедеће седмице температуре ће бити у паду за 10 до 15 степени, па ће оне бити и испод просечних вредности, да би затим првих дана децембра уследио поновни пораст, али врло брзо и пад и онда би оне биле углавном око просечних вредности за почетак децембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)