НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Како ће студенти с бебом добијати помоћ државе

Ј. Скендерија - Љ. Бегенишић

26. 11. 2021. у 09:00

ДРЖАВА ће формирати тим који ће разрадити све детаље у вези са олакшицама за студенте који одлуче да постану родитељи пре него што заврше факултет. Тим правника одлучиће да ли је потребно мењати делове Закона о високом образовању, статуте факултета и универзитета. У кругу студија чији ће "плафон" студирања бити одређен на 28. години живота, поред медицине, вероватно ће се наћи стоматологија и ветерина, као и још неки факултети који дуже трају.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Како ће студенти с бебом добијати помоћ државе

Фото М. Анђела

Ово је речено "Новостима" у Министарству за бригу о породици и демографију, након најаве да ће држава као једну од мера за подстицање наталитета донети и олакшице за студенте који одлуче да постану родитељи. Према тим најавама, за девојку која затрудни неће важити постојећи рокови, као ни за оца детета уколико има студентски статус, већ ће полагање испита договарати са професором. Такође, неће губити годину, нити плаћати школарину за године проведене на трудничком и породиљском боловању. Једина њихова обавеза биће да студије заврше до 26. године, односно до 28, ако студирају медицину.

Универзитети и факултети подржаће студенте који се одлуче на родитељство, а професори кажу да су и до сада имали изразито благонаклон став према студенткињама у другом стању.

- Осим општег разумевања, њих је и до сада штитио закон јер су могле да добију породиљско и трудничко боловање замрзавањем године. Новост је што се то сада односи и на младиће, односно студенте будуће очеве - каже проректор Универзитета у Београду проф. др Бранислав Боричић.

Да се на трудне студенткиње гледало са симпатијама, каже нам и једна мајка која је факултет завршила као трудница.

- Била сам апсолвент са три неположена испита када сам остала у другом стању. Учила сам и спремала испите, а код професора сам наилазила на изузетно разумевање, па сам и испите успешно положила пре рођења ћерке - каже ова мајка, чија девојица сада има девет година.

Ипак, иако су професори били благонаклони, актуелни закони нису студенткињама давали посебне повластице. Оне су могле да на лични захтев замрзну годину и након порођаја наставе школовање у истом статусу у ком су и замрзле годину, а исти третман чекао их је и у случају "замрзавања" студија због неге и лечење детета.

Статистика, међутим, показује да се већина младих мајки са индексом никада више не враћа на факултет, или се враћа - неуспешно. Нове мере требало би да реше овај проблем.

Татјана Мацура, председница Удружења "Маме су закон" истиче да студенткиње више неће морати да зависе од добре воље професора.

- Пошто универзитети по закону имају аутономију, они су већ у неким случајевима излазили у сусрет трудницама студенткињама - каже Мацура за "Новости". - Данас знамо да то није мали број девојака, с обзиром на то да их је према подацима Завода за статистику у 2019. години било 930, што значи да их је сада вероватно око 1.000. И добро је да држава размишља о њима, с обзиром на то да оне немају никакав радни статус и да их је закон до сада заобилазио, зато ће и њима најављена помоћ од 300.000 динара и те како значити.

Она истиче да, тек када неко изађе из Београда и види како се живи у Лесковцу или Зајечару, схвати колико људи лоше живе.

- Зато мислим да је ово сјајна мера и да ће пре свега значити онима који су најугроженији, јер данас неке жене примају по 1.000 динара. Њима је 300.000 динара као кућа - каже Мацура.

Она се нада да ће најављени пропис препознати све кориснике права и да неће бити изузетка у примени, односно да ће се право односити на све породиље једнако, јер би то много значило корисницама које су до сада биле запостављене или су трпеле лоше последице Закона о финансијској подршци породици са децом.

К РАГУЈЕВАЦ ДОБАР ПРИМЕР

ДОБАР пример помоћи трудним студенткињама је Универзитет у Крагујевцу, који је још пре две године донео одлуку да се оне ослободе школарине као и осталих накнада на факултету, али и да буду ослобођене присуства на настави и вежбама како им то не би представљало услов за излазак на испит. Захваљујући овим мерама, оне су могле да уштеде и до 1.000 евра када се зброје сви трошкови и пријаве испита и уплате за више године студија.

ЗА 10 МЕСЕЦИ УМРЛА 21.581 ОСОБА ВИШЕ НЕГО ЛАНЕ

ОД јануара до октобра ове године, у Србији се родило 50.974 беба, што је у односу на исти период претходне године, када је број принова био 51.753, пад од 779 односно 1,5 одсто. Листа умрлих, с друге стране, у истом периоду броји 108.379 имена и, у односу на исти период лане, када је број умрлих био 86.798, бележи се раст од 21.581 или 24,9 процената.

Подаци Завода за статистику показују да је умрлих све више. Тако се у октобру 2021. бележи највећи раст у односу на исти месец лане. Наиме, у 10. месецу ове године преминуло је 14.666 људи, док их је у истом периоду 2020. било 8.353, што је 75,6 одсто више.

Висок проценат забележен је још у марту, априлу и септембру. Трећи месец бележи 4.763 преминулих више у односу на март 2020, листа у априлу била је дужа за 4.034 имена, док је у септембру преминуло 2.909 људи више него лане.

До сада је само у марту, августу и октобру у српским породилиштима на свет дошло више беба него у истим месецима претходне године. Тако је у марту рођено 5.349 девојчица и дечака, док их је лане било 4.705, у августу се бележи раст од 4,1 одсто, а у октобру од 0,3 процента или 15 беба више него лане.

Најбројнија група жена која се одлучила на потомство је старости од 30 до 34 године, и лане их је било 18.584. (Ј. Ж. С.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОЛУЈА ПРОТУТЊАЛА СРБИЈОМ: Падао град величине ораха, улице попљављене - хаос широм земље (ФОТО/ВИДЕО)