БЕЗ ДРВЕНЕ КАЦЕ НЕМА НИ КУПУСА: Ранђел Цветковић, из Белог Брега код Алексинца, негује један од најстаријих заната

Д. Алихоџић

25. 11. 2021. у 15:56

ЗАНАТ којим се Ранђел Цветковић (81) из околине Алексинца бави од своје 14 године осуђен је на одумирање, али баш због тога он не жели да га се одрекне све док има снаге. Засада успева у томе јер га здравље добро служи, па може да од дрвета направи огромне и корисне посуде у којима се вековима уназад чувају вино и ракија, али и кисели купус. Под старе дане Ранђел је проширио своју делатност и специјализовао се за прављење бачви у којима може да се живи.

БЕЗ ДРВЕНЕ КАЦЕ НЕМА НИ КУПУСА: Ранђел Цветковић, из Белог Брега код Алексинца, негује један од најстаријих заната

Фото Д. Алихоџић

Овај времешни пинтер потиче из црнотравског краја, из села Горње Гаре, које је чувено по овом занату. Како су млади напуштали ово планинско село и селили се ка већим индустријским градовима, губиле су се муштерије, па су Ранђелов отац и стриц када је он имао 14 година преселили у село Бели Брег, на пола пута између Ниша и Алексинца.

- Ни сам не знам колико сам до сада направио бачви, али сигурно немам толико косе на глави. И да ми је неко рекао пре 60 година да ће се овај занат изгубити не бих му поверовао. Много смо радили, али смо и лепо зарађивали - присећа се Ранђел срећних времена.

Вештина коју је научио од својих предака помогла му је да отхрани сина и две кћери, стекао је и пензију у којој ужива већ две деценије.

- Не могу да седим и будем само пензионер. Волим да радим и волим свој занат. Зато сам и разочаран што немам ученике који би ме наследили, јер младе то не занима, а нису свесни да је занат злата вредан. Вратићемо се сви опет на старо јер искусне домаћице знају да није исто киселити купус у пластичном бурету и дрвеној каци. А тек вино и ракија траже да "остаре" у правом бурету - вели Ранђел.

Ни у деветој деценији се ничег не одриче. Ни хране ни пића. Тврди да никада није био пијан, а ракијом само спере грло од пиљевине. Не сећа се кад је био код лекара, а очи га служе као и кад се родио.

Када се прихватио изазова да од бачви прави брвнаре, његово умеће се брзо прочуло, па га ангажују широм Србије када хоће да приуште себи угођај боравка у бачви.

Фото Д. Алихоџић

- Сви се чуде када им кажем колико имам година, али док ме не виде на делу, како као младић баратам дугама и обручима - каже ова старина.

КОРЕНИ

РАНЂЕЛ каже да је задовољан што су његови стари одлучили да се населе у Белом Брегу, али да га како стари вуку корени.

- Све ме нешто вуче ка Црној Трави и волео бих да једну бачву поставим на некадашњем имању у Горњем Гару, да имам где да предахнем понекад. Тако је то кад човек остари - каже наш саговорник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)

ПРИЧА ЗА НЕВЕРИЦУ: Бора је легендарни ХИТ написао за пет минута - на салвети, у кафани