ОГЛАСИО СЕ ДОКТОР КОН ПРЕД СЕДНИЦУ: "И даље сам за 24-часовну употребу ковид пропусница"

Новости онлине

23. 11. 2021. у 08:40

НА седници Кризног штаба на столу ће бити неколико важних тема, од распуста, до прославе Нове године.

ОГЛАСИО СЕ ДОКТОР КОН ПРЕД СЕДНИЦУ: И даље сам за 24-часовну употребу ковид пропусница

Фото: Принтсцреен/Пинк ТВ

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон изјавио је да ће датум нове седнице бити прецизиран ове недеље, а на столу ће бити неколико важних тема, од распуста до прославе Нове године.

- Разговараћемо о свему што нас брине, као и о ситуацији, односно паду корона бројки, и томе да ли је смиривање привремено и као резултат ковид пропусница и продужења распуста. Све ове теме су важне, посебно јер одлуке морају да се саопште раније, како за распуст, тако и за прославу Нове године и скупове уопште – каже Кон.

Истиче да је продужење распуста дало резултате, па је број оболелих у основним школама смањен пет пута, а чак десет у средњим.

- Већ прве недеље повратка у школу уследио је пораст броја оболелих, а већ у току ове или наредне недеље ћемо да се вратимо на онај ниво који је био пре распуста, па ћемо да пратимо како ће се вирус даље преносити – каже епидемиолог.

Додаје да бројке не расту превише у школама, али да ће проблем представљати грип који се појављује у другој половини децембра. На питање када ће почети зимски распуст, др Кон каже:

- Др Тиодоровић помињао је 15. децембар, а ми смо свакако мислили да буде у другој половини децембра. Свети Никола пада у недељу 19. децембра, па би и о томе требало размишљати, у договору са Министарством просвете, наравно.

Каже да су одласци на зимовања и скијалишта нешто о чему мора да се размишља, и са чиме смо прошле године имали лоше искуство.

- Сви су говорили да се тамо поштују мере, а враћали су се заражени – каже др Кон.

Када је реч о најавама да ски-пас неће моћи да добију невакцинисани, др Кон каже да се о томе није расправљало, али да му је драго да скијалишта размишљају о томе.

- То је и потребно, и корисно – каже др Кон.

Истиче да је медицински део Кризног штаба и даље за 24-часовну употребу ковид пропусница, док њихово увођење од 18 сати не би дало неке посебне резултате.

- Сат, два доле не прави неку разлику. Давана су објашњења, а сад је већ постало јасно, да је главно објашњење било да се ковид пропуснице уводе постепено како би се лакше контролисале. Ми сматрамо да треба да важе 24 сата, али је добро што су и пропуснице у овом интервалу дале резултат. Морамо да схватимо да медицински део није једини у кризном штабу и одлуке које доносимо су комплексне – каже др Кон.

БОНУС ВИДЕО: НИКАДА НИЈЕ БИЛО ТЕЖЕ - Репортери "Новости" у црвеној зони ковид болнице у Батајници

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)