ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ: Одлука о померању распуста након Кризног штаба, све зависи од епидемиолошке ситуације

Танјуг

18. 11. 2021. у 22:53

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас поводом навода о евентуалном померању зимског распуста у школама, да прво треба размотрити шта саветује медицински део републичког Кризног штаба и онда доностити одлуке.

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ: Одлука о померању распуста након Кризног штаба, све зависи од епидемиолошке ситуације

Фото Н. Фифић

- Стварно је важно за децу да иду у школу. Ово сада предуго траје, у марту ће бити две године. Колико год ми добро спровели онлајн наставу, ипак то не може да се пореди са правом наставом у школама - рекла је председница Владе за телевизију Б92.

Када је у питању евентуално померање зимског распуста у школама, и неких најава да би могао да почне две недеље раније, Брнабић је саопштила да ће размотрити шта саветује медицински део републичког Кризног штаба за сузбијање пандемије корона вируса.

Премијерка је рекла да је њено мишљење да док ситуација иде на боље треба држати ствари овакве какве јесу, да би се добио простор за маневар у случају погоршања епидемиолошке ситуације и потребе за радикалнијим мерама.

Она је истакла и да је важно да деца иду у школу не само зато што је школа за њих најбезбеднија,већ и зато што сада имамо већ генерације које су провеле две године ван школе и да је потребно наћи баланс што је важно, како је рекла премијерка, између осталог и за ментално здравље младих људи и њихову социјализацију.

Додала је и да ће наредних дана имати консултације са медицинским делом кризног штаба око епидемиолошке ситуације и евентуалних нових мера које би могле бити уведене у зависности од очекивања даљег развоја ситуације.

Премијерка је посебно нагласила да је данас после дужег времена испод 20 одсто позитивних од броја тестираних.

- Очекујем да ћемо следеће недеље имати седницу Кризног штаба, да ли ће бити неке мере, или неће бити неке мере, зависи од епидемиолошке ситуације и највише зависи од тога како нам иде вакцинација - нагласила је Брнабић.

Додала је да ову пандемију можемо победити само вакцинацијом и изнела податак да је преко 3.070.000 грађана, односно до 57 одсто вакцинисаних, као и да је још увек незадовољавајућа вакцинација код младих.

Она је најавила да ће сутра на догађају у организацији Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС) и Универзитета у Београду водити разговоре са студентима о вакцинацији уз присуство Срђе Јанковића, члана Кризног штаба и апеловала на све који нису вакцинисани да то ураде како би, како је нагласила, сачували себе и друге око нас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

НОВЕ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОРОНЕ ОД ЈЕСЕНИ Др Тркуља: Није близу крај пандемије, бустер доза за већ имунизоване