ШТА ЈЕ "НАДОГРАДЊА АНТИТЕЛА"? Професор Каменов објашњава - како изгледа сваки нови сусрет са короном?

Новости онлајн

15. 11. 2021. у 22:50

СВАКИ пут када се изнова сусретнете са вирусом, требало би да сте отпорнији, и да клиничка слика буде слабија.

ШТА ЈЕ НАДОГРАДЊА АНТИТЕЛА? Професор Каменов објашњава - како изгледа сваки нови сусрет са короном?

Фото: РТС принтскрин

Ипак, „нарав“ ковид-19 инфекције још увек упознајемо, а научници ће свакако ову тему истраживати и у годинама пред нама. Када је природни имунитет у питању, мишљења су подељена, један део лекара сматра да је природни имунитет бољи и да траје дуже, док с друге стране део научника тврди да је он краћег века него након вакцинације, пише Блиц

Имунолог проф. др Борислав Каменов објашњава да је сасвим логично да будемо отпорнији сваки пут када се сусретнемо са вирусом након прележане болести. Ипак, др Каменов додаје да све зависи од организма и имунитета, јер нико не може прецизно да тврди шта ће се догађати "сваки наредни пут".

- Када је природни имунитет у питању, оно правило које би требало да важи је да сваки пут када се изнова заразимо, ми смо отпорнији, али то не значи да мора да буде тако. Не можемо бити сигурни да ће сваки организам баш исто реаговати. Са друге стране, нисам видео студију да је урађена тако да они људи који имају природни имунитет, да су били изложени вирусу па да се онда пратило њихово стање. Али, оно што знамо је и што би требало да буде је управо то, ћелије памте и сваки пут кад се организам сусретне са вирусом, природно се стварају антитела, и онда би требало да будемо отпорнији сваки пут - објашњава професор Каменов.

Има примера да људи са већ створеном заштитом, било природно, било вештачки, када се сусретну са вирусом да и не знају да су се заразили, јер имају потпуно асимптоматичну слику. Наравно, антитела имају рок трајања, било да је природна заштита у питању или не, па се с тога не саветује излагање вирусу иако знате да сте у моменту заштићени.

Кључ је добар имунитет

За одбрану од вируса битан је добар имуни одговор, који је потребан и када је вакцинација у питању. Како ће организам реаговати на вакцину, односно да ли ће направити добру заштиту зависи и од имунитета.

- Најважније је да јачате свој имуни систем, временом се имуни систем поремети, па ради лоше, али то се може поправити. Неопходно је да утврдимо шта вам смета од хране, стомак први сигнализира када нешто није како треба, дакле одбаците храну која вам не прија. Затим, уносите витамине, витамин Д је најважнији у одбрани од вируса, а током зимских месеци је потребно уносити га. Наравно, постоје људи који га имају довољно, али то мора лекар да утврди. С друге стране, ту је цинк, пробиотик, фолна киселина, све то скупа је важно да би се ојачао имуни систем. И када се ради о природном иминитету, и када се ради о вакцинацији, имунитет је важан а људи то занемарују - објашњава професор Каменов.

Фото: Г.Ш.

Витамин Д је важан, али у правим дозама

Како лекар објашњава, старија популација требало би да узима до 10.000 јединица дневно, млађи људи 5.000, а код деце је довољно 500 јединица.

- Не само када је Ковид-19 у питању, него и када говоримо генерално о вирусима, витамин Д убија вирус чим доспе у организам, и ту се зауставља. Овако, ако га нема довољно у организму, онда је потребно да лекар оболеломе пропише адекватну дозу која може помоћи да се савлада болест. Да се разумемо, нисам противник вакцинације, само желим да кажем да је јако важно паралелно јачати и радити на имуно систему како би се створио бољи одговор. И када болест напада, и када се прими вакцина, кључ се крије у добром имунитету - објашњава професор Каменов.

Маска и дистанца најбоље оружје

Ипак, када је корона вирус у питању једино правило је да - правила нема. Забележени су и случајеви поновних инфекција који су били драстично тежи од прве, стога је неопходно да се, иако сте имунизовани, придржавате мера социјалне дистанце и ношења маске. Јер, никад не знате како ће се ваш организам понашати при било ком сусрету са новим корона вирусом.

БОНУС ВИДЕО:

КАКО ПРОВЕРИТИ РАДНИ СТАЖ: Јелица Тимотијевић из ПИО фонда у новој епизоди Фт1П

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 20. МАЈ: Сунчано и топло, до летњих 30 степени, ево када стиже промена