ВОЗАЧИ, ОПРЕЗ: И храна показује позитиван тест на дрогу - штрудла са маком најопаснија

Novosti online

11. 11. 2021. у 09:26

ПРОТЕКЛИХ неколико дана полиција је открила неколико возача који су под дејством психоактивних супстанци били за воланом аутомобила.

ВОЗАЧИ, ОПРЕЗ: И храна показује позитиван тест на дрогу - штрудла са маком најопаснија

Фото Б. Грујић

 Неки од њих изазвали су несреће са трагичним последицама, а према подацима који долазе са ВМА, забележен је пораст коришћења психоактивних супстанци.

Токсиколошкиња са ВМА Снежана Ђорђевић упозорава да све више пацијената који долазе користи једну веома опасну комбинацију, а то је алкохол и кокаин.

Она каже да је најопасније тровање хероином, али то не значи да и остале психоактивне супстанце нису опасне, а могу да доведу и до смрти.

Када пацијент код кога се сумња на тровање дође у болницу, олакшавајућа околност је када се зна шта су конзумирали. Међутим, како каже, често се дешава да се код нових психоактивних супстанци налази нешто за шта се не зна шта је, а онда ни лекари не могу да потврде о чему се ради.

Ђорђевићева истиче да брзи тестови на психоактивне супстанце, које полиција користи на терену, могу понекада да буду лажно позитивни, те да је зато важно да лабораторија буде укључена у додатне анализе да би се потврдило да је одређена супстанца заиста конзумирана.

- Неке ствари које конзумирамо свакодневно, попут штрудле са маком или кафетина, може да буде позитиван тест на опијате или да се посумња да је користио хероин. Неопходно је да прелиминарни тест буде потврђен још неком аналитичком методом - рекла је Ђорђевићева.

Говорећи о неуобичајеним супстанцама које се користе и које доводе до тровања, каже да је било случајева злоупотребе различитих биљака, попут мускатног ораха.

- Имали смо два случаја тровања мускатним орахом, који садржи супстанцу миристицин. Наши пацијенти су узимали по четири мускатна ораха са вином. Тај миристицин може да изазове халуцинације - навела је токсиколошкиња.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО:  ХИТ СНИМАК ИЗ БЕОГРАДА: Девојка заробљена у љуљашци, ватрогасци је ослобађали

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОДУШЕВЉЕНА: Венус послала поруку Нолетовим клинцима (ФОТО)