МЛАДИЋ СА КОРОНОМ НА ВЕШТАЧКИМ ПЛУЋИМА: У КБЦ "Бежанијска коса" јединствена метода лечења код пацијента коме ни респиратор није помогао

Б. Радивојевић

07. 11. 2021. у 11:00

У КЛИНИЧКО-болничком центру "Бежанијска коса" први пут је пацијент са тешким обликом короне прикључен на вештачка плућа. Докторка Марија Здравковић, директор КБЦ, открила је за "Новости", да је тзв. ЕКМО процедура примењена код пацијента рођеног 1990. године. Поступак је успешно завршен око 23 сата у петак, а младић којем није помагао ни респиратор, сада има сатурацију 99.

МЛАДИЋ СА КОРОНОМ НА ВЕШТАЧКИМ ПЛУЋИМА: У КБЦ Бежанијска коса јединствена метода лечења код пацијента коме ни респиратор није помогао

Екипа стручњака КБЦ "Бежанијска коса" која је обавила подухват / Приватна архива

Пацијент је прво лечен од ковида у једној болници у унутрашњости, али није реаговао на терапију. У КБЦ "Бежанијска коса" пребачен је пре 12 дана. Докторка Здравковић каже да је болест напредовала и поред јаке биолошке терапије, а ни са респиратором код овог пацијента, због великих оштећења плућа, нису могли да постигну сатурацију изнад 80.

- Пацијент није вакцинисан и има неуролошку болест што сигурно отежава борбу са ковидом - прича др Здравковић. - И поред свега дошли смо у ситуацију да више не можемо да му помогнемо и ЕКМО је био једина опција. Побољшање смо врло брзо видели, али још не знамо какав даљи ток болести можемо да очекујемо. Ковид нас је толико пута изненадио да не бисмо смели да будемо нити песимисти, нити превелики оптимисти. Срећа је да је овај младић имао добре хемодинамске параметре, јер у супротном не би био кандидат за ЕКМО.

Према речима др Здравковић, вештачка плућа су привремени апарат на којем пацијент може да буде месец дана. Тиме се заправо купује време да се лече плућа пацијента.

На ЕКМО се у принципу пребацују интубирани пацијенти, када се увиди да респиратор ради безуспешно, а пацијент и поред тога не добија довољно кисеоника. Услов је да оболели има стабилан пулс и срчану фреквенцију.

- Ја сам први пут видела овакав апарат пре пет година на едукацији у Немачкој, и од тада радимо на томе да процедуру применимо и у нашој установи - каже др Здравковић. - ЕКМО се примењује код пацијената са ковидом једино у Сремској Каменици, и ја сам тамо слала наше докторе и медицинске сестре на едукацију.

Тим КБЦ "Бежанијска коса" који је применио ЕКМО, у просеку, има 35 година. Чине га др Слободан Клашња, кардиолог, Нивица Николић, анестезиолог, Вишеслав Попадић, специјализант на кардиологији. У процедури су учествовали и анестезиолог Марија Миленковић, васкуларни хирург, хирург Богдан Црнокрак и грудни хирург Зоран Спасић, као и пулмолог Милица Брајковић. Избор антибиотика координирао је клинички фармаколог проф. Зоран Тодоровић са Медицинског факултета у Београду, а целу процедуру су асистирале и пратиле искусне и посвећене медицинске сестре и техничари.

Др Марија Здравковић / Фото Војислав Данилов

Иако млади, докторка Здравковић каже да су сви врло едуковани и стручни:

- Помогли су нам професор др Дејан Марковић из Центра за анестезију и реанимацију УКЦС, професор др Јован Матијашевић из Клинике за ургентну пулмологију у Сремској Каменици и перфузер Славко Кулић из УКЦС - објашњава докторка Здравковић. - Ту је био цео наш тим анестизиолога, грудних хирурга, пулмолога, васкуларни хирург... Ова метода је модификација за пацијенте оболеле од короне код којих смо исцрпили све могућности, и немају више ниједан вид лечења који би могао да се примени.

Докторка Здравковић каже да иницијатива за примену ЕКМО технике јесте кренула са "Бежанијске косе", али да без помоћи коју су добили од Министарства здравља не би могли да је реализују.

- ЕКМО је у терапији веома важна метода и иначе ван ковида, може да се примењује код пацијената са најтежим инфарктом - каже др Здравковић.

КИСЕОНИК КРОЗ ВЕНУ

ЕКМО је заправо екстракорпорална мембранска оксигенација, лаички речено нека врста вантелесног "респиратора" који убацује кисеоник у крв. Разлика је што пацијент није интубиран као на респиратору, него се прикључује на апарат преко две каниле које се постављају у вене. На тај начин се извуче сва крв пре него што дође у плућа, провуче се кроз мембрану апарата, и тако се обезбеђује одговарајућа оксигенација, односно снабдевање кисеоником. Прикључивање оболелог на вештачка плућа захтева тимски рад, четири лекара и бар две медицинске сестре.

НАЈТЕЖЕ СЛИКЕ КОД НЕВАКЦИНИСАНИХ

КБЦ "Бежанијска коса" је пуна, а директорка Марија Здравковић каже да је 90 одсто пацијената са најтежом формом ковида, који су на интензивној нези, невакцинисано.

- У интензивној буквално немамо ниједно слободно место - каже др Здравковић. - Свакодневно примамо оргоман број нових пацијената, чим отпустимо излечене. Једини наш апел, свих лекара и сестара у овој установи је: вакцинишите се.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу