ДА ЛИ ЋЕ ПОСКУПЕТИ СТРУЈА? Огласили се из ЕПС-а

Новости онлине

04. 11. 2021. у 21:43

РЕКОРДНЕ цене струје коче светску привреду па земље траже решења. А и привредници у Србији могу на кратко да одахну.

ДА ЛИ ЋЕ ПОСКУПЕТИ СТРУЈА? Огласили се из ЕПС-а

Фото: Депоситпхотос

 По препоруци Владе, ЕПС овог месеца неће мењати цене струје за привреду - купцима на слободном тржишту нуди ограничено продужење важећих уговора или одлагање већ закључених.

Електропривреда Србије на један месец ограничава цене привредницима у три случаја: онима којима је уговор о снабдевњу истекао 31. октобра даје се могућност да га продуже до краја новембра, затим онима који су на резервном снабдевању, а уговор им је такође, истекао са прошлим месецом, нуди се нови уговор за новембар по истој цени.

Привредници који су већ потписали нови уговор о снабдевњу који важи од 1. новембра његову примену могу да одложе до 1. децембра. 

Братислав Џомбић, директор Сектора за развој слободног тржишта ЕПС-а каже да је то објављено и на њиховом сајту.

"Купци могу и да нам се јаве у сваком тренутку, да питају све што их занима за то а потребна нам јењихова сардња да испунимо све ово и тако да овај неки најкритичнији период прођемо што безболније", рекоа је Џомбић.

На српском тржишту, лиценцу за трговину струјом има 63 снабдевача, а активно је само 11. Али због најповољније цене струје ЕПС и даље снабдева више 95 посто потрошча на слободном тржишту. Тренутна цена је између 70 и 135 евра за мегватсат.

"Сви морају да схвате да је ово гашење пожара. Све ове мере морају бити краткорочне, не само код нас таква је ситуација и у Европи. Очекује се да последњи квартал ове и први квартал следеће године буду критични", каже Милош Младеновић, директор српске берзе струје "СЕПЕКС".

На панелу који је организовала Америчка привредна комора у Србији стручњаци су упозорили да се велепродајна цена струје неће вратити на просечних 60 евра по мегават сату колико је била пре енергтске кризе. За следећу годину просечна цена биће 120 евра.

Имају зато и савет за привреднике: да струјом тргују директно на берзи, склапају директне уговоре са власницима ветропаркова и соларних електрана или изграде сопствене капацитете за производњу струје.

(РТС)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)