УКРАДЕНА СКУПОЦЕНОСТ ПРЕ ДЕСЕТ ГОДИНА: Гојковић - Пронађен сат који је припадао Јосипу Брозу Титу

Novosti online

03. 11. 2021. у 12:26

МИНИСТАРКА културе и информисања Маја Гојковић открила је данас да су пронађена украдена уметничка дела као што је један бодеж и златан сат Патек Филип који је припадао некадашњем председнику Југославије - Јосипу Брозу Титу.

УКРАДЕНА СКУПОЦЕНОСТ ПРЕ ДЕСЕТ ГОДИНА: Гојковић - Пронађен сат који је припадао Јосипу Брозу Титу

Архива

Како преноси Блиц, Гојковић је подсетила и на успешну акцију проналаска веома скупоцене слике, недавно откривене на званичној аукцији у Цириху.

Гостујући на телевизији Прва, министарка културе је истакла да је данас на црном тржишту веома уносан посао крађа артефаката, и да је вредност украдених ремек дела из Србије око пола милиона евра.

Она је подсетила на један од последњих нестанака, у питању је златна ташница, око које је избила велика афера током 2019. године, и за тим предметом се интензивно даноноћно трага.

Та уметнина је благо са краја 19. и почетка 20. века, украдено из Музеја примење уметности (МПУ) из Београда, а те године су ишчезли и други предмети - наруквице, сатови, ланци, прстење.

Оно што је лепа вест јесте да је пронађен украдени бодеж из овог Музеја, и управо се води поступак против једног од починиоца тог кривичног дела, како наводи Гојковић.

- Одајем велико признање инспекторима на преданој акцији и истрази овог случаја. Тај историјски вредан предмет је пронађен у Србији, што буди наду да се и остале уметнине лоцирају у нашој земљи. Бодеж је нађен код окривљеног у стану, он је суочен са доказом о злочину, односно снимљен је камером како износи овај артефакт из музеја - нагласила је министарка.

Маја Гојковић, Фото Танјуг

 

Такође, недавно је пронађен и чувени луксузни сат Патек Филип, који је припадао Јосипу Брозу Титу, за који Гојковић иатиче да је тај сат нестао пре више од 10 година у Музеју Југославије, док је била актуелна изложба сатова које је председник Тито добијао на поклон или их је куповао и слагао у колекцији.

Након више од деценије, сат се појавио на редовној аукцији у Хонг Конгу и она је одмах обустављена, захваљујући директорки Музеја Југославије - Неди Кнежевић, која је алармирала цео случај.

Гојковић подсећа да је скоро пронађена и једна слика у Цириху, која је нестала пре 20 година из Дворца Челарево, односно Дворца породице Дунђерски.

Сада је открила да тражена цена на тој аукцији износи чак 500 000 евра, колико се процењује комплетна колекција украдених предмета из наше земље.

- Проналазак те слике била је заједничка успешна акција полиције и Министарства културе, а вест о трагу те слике добили смо од Музеја Војводине и Галерије Матице Српске. Огроман је списак свих отуђених, украдених предмета, заиста непрегледан број уметничких дела, правог блага - рекла је Гојковић.

Она се нада да се већина тих дела налази негде по Србији, а како је у питању живо тржиште, починиоци злочина морају кад-тад да изађу негде у јавност са продајом. "Тада ће и бити откривени, јер не могу да се стално крију са тим предметима. Дешава нам се да артефакте налазимо и из других држава као што су Немачка или Турска. Све државе света се баве овим проблемом, јер је толико уносна зарада да се може мерити са трговином наркотика на светском тржишту", приметила је министарка културе и информисања.

Додаје да у полицији постоји посебно одељење које се бави тим криминалним пословима - крађом уметнина, и да имају експерте из те области који умеју да разликују фалсификате од оригинала.

Нагласила је да се старије и зрелије генерације стручњака у то разумеју, али да се увелико уводе и нове, млађе снаге.

- Висина казне затвора се утврђује за починиоце према висини вредности украденог предмета. Захвална сам толико посвећеном раду полиције на расветљавању ових случајева, као и представника установа културе, који не одустају деценијама уназад на откривању украдених дела - подвукла је министарка.

Гојковић је подсетила да је Министарство културе упутило допис свим установама културе Републике Србије да наведу детаљно шта све недостаје од украдених поредмета.

Први су се одазвали Галерија Матице Српске у Новом Саду и Уметничка галерија "Надежда Петровић" из Чачка, а потом и сви остали.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

НЕМЦИ ЗАПОЧЕЛИ, ТИТО НАСТАВИО: У Горњачкој клисури налази се велики тајни подземни град

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)