ОТКАЗАНА ДОДЕЛА ОРДЕНА ГИДЕОНУ ГРАЈФУ: Поборници "сребреничког геноцида" све стопирали - некадашњи високи представник писао Штајнмајеру

Танјуг

02. 11. 2021. у 13:42

ДОДЕЛА одликовања председника Франк-Валтера Штајнмајера израелском академику Гидеону Грајфу доведена је у питање, након што је некадашњи високи представник у БиХ Кристијан Шварц Шилинг у писму савезном шефу немачке државе навео да је "огорчен" таквом његовом одлуком.

ОТКАЗАНА ДОДЕЛА ОРДЕНА ГИДЕОНУ ГРАЈФУ: Поборници сребреничког геноцида све стопирали - некадашњи високи представник писао Штајнмајеру

Фото Танјуг/ Р. Прелич

Израелски историчар Гидеон Грајф је био на челу вишечлане Независне међународне комисије, коју је формирала Република Српска, а која је након истраживања закључила да се у региону Сребренице током сукоба од 1992. до 1995. није догодио геноцид.

Нерма Бучан, шефица кабинета Шварц Шилинга, потврдила је да је отказана најављена додела ордена историчару Грајфу, која је била најављена за 10. новембар у Тел Авиву.

Бучан је за сарајевску Н1 ТВ потврдила да је Шварц-Шилинг писмо немачком председнику послао јуче, као и да су већ добили одговор да ће церемонију у Тел Авиву отказати и да ће одлука о додели одликовања бити детаљно размотрена.

Фото: ЕПА

Франк-Валтер Штајнмајер

Председник Штајнмајер, тврди она, није био упознат са детаљима и да је предлог за давање одликовања Грајфу стигао у председнички кабинет у јуну месецу.

- Они мисле да је то пре него што је изашао налаз комсије, и да ће они с обзиром на нове околности, не само отказати датум, него да се тај предлог за давање медаље врати предлагачу и да се траже додатни подаци, и замолио је и нас да пошаљемо све податке које имамо о господину Гидеону и његовим активностима овде у Босни, да би они имали бољи увид, па ће донети одлуку хоће ли му уопште дати ту медаљу - навела је Бучан.

Канцеларија немачког председника Штајнмајера потврдила је крајем прошлог месеца да ће Грајфу почетком новембра бити уручен орден за посебне заслуге.

- Савезни председник је именовао Грајфа као добитника ордена Крст за посебне заслуге Савезне Републике Немачке. У току су припреме на организацији церемоније уручивања која ће бити одржана у Тел Авиву - наведено је у одговору који је из кабинет немачког председника добила Алџазира Балканс.

Истиче се да је Гидеон Грајф „један од најпознатијих међународних стручњака који ради на подручјима изучавања и предавања о Холокаусту”.

- Господин Грајф, који је потомак немачких Јевреја који су преживели прогон у време националсоцијализма, овековечио је доприносе немачких Јевреја израелској култури у својој књизи "Дие Јецке" - истакли су из канцеларије немачког председника и додали да је он у свом истраживању, које се фокусира на историју логора за истребљење Аушвиц-Биркенау, дао врхунски допринос када се говори о Холокаусту.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО:

ПОДРШКА ПРОФЕСОРУ КОВИЋУ: Скуп на платоу испред Филозофског факултета

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КВАЛИТЕТАН И САДРЖАЈАН ХОТЕЛ У ЦЕНТРУ ХУРГАДЕ: Одличан избор за одмор активних породица