СВЕЧАНОСТ У ИНЗБРУКУ: Одржана академија поводом постављања спомен-плоче Диани Будисављевић (ФОТО)

В.Ц.С.

27. 10. 2021. у 21:14

У ИНЗБРУКУ је пре неколико дана, у организацији градоначелника Георга Вилија, одржана свечана академија поводом откривања спомен-плоче Диани Будисављевић, саопштила је Српска православна омладина Инзбрук (СПОЈИ).

СВЕЧАНОСТ У ИНЗБРУКУ: Одржана академија поводом постављања спомен-плоче Диани Будисављевић (ФОТО)

Фото: СПОЈИ

Плоча је на Дианиној родној кући постављена 7. априла, због мера заштите током пандемије ковида 19 у ужем кругу представника града, и то пуних 11 година од када је поднета прва иницијатива. Предлог је још 2010. покренула организација СПОЈИ у сарадњи са Социјалдемократским покретом ослободилаца Тирола.

Фото: СПОЈИ

После вишемесечне јавне расправе, од фебруара до новембра 2020. године, о томе како би требало да гласи текст на плочи, коначно је у прошле јесени донета одлука да ће на њој писати да су Диана Будисављевић и њени сарадници спасли "више хиљада претежно српске деце из концентрационих логора фашистичког усташког режима у Независној држави Хрватској".

Фото: СПОЈИ

У уводној речи на академији градоначелник Вили је рекао да је Диана Будисављевић била једна од најхрабријих особа током Другог светског рата. Уследило је получасовно предавање проф. Улфа Брунбауера под називом "Геноцид у Независној Држави Хрватској (1941-1945): злочинци, жртве и једна храбра жена". Проф. Брунбауер ради на Универзитету у Регенсбургу и експерт је за студије југоисточне Европе. Он је позван да као неутрална особа, која до тог тренутка није учествовала у јавној расправи о тексту, да свој суд о пристиглим предлозима и аргументацијама за и против спомињања порекла спашене деце. Проф. Брунбауер је прошле јесени потврдио да би било исправно да се на спомен-плочи спомене да је реч "о више хиљада претежно српске деце".

Фото: СПОЈИ

У току је снимање документарног филма у режији Николе Нађ из Берлина о постављању спомен-плоче и културе сећања везане за Диану Будисављевић, који би требало да буде приказан премијерно у мају 2022. године, у Инзбруку. У њему, између осталог, учествују Дианина спашена деца, Јелена Радојчић и Душан Јеринић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

ВЕРНИЦИ СЕ ОКУПЉАЈУ НА КАЛЕМЕГДАНУ: У цркви Свете Петке обележавају празник

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДОЈАВЕ О БОМБАМА У НИШКИМ ШКОЛАМА: На мејл једне стигла језива претња (ВИДЕО)