СВАКИ ДЕСЕТИ ЗАРАЖЕНИ - ДЕТЕ! Неколико пута више инфицираних малишана него у претходним таласима короне

Б. РАДИВОЈЕВИЋ - Љ. БЕГЕНИШИЋ

23. 10. 2021. у 12:00

СРЕДЊОШКОЛЦИ ће од понедељка, у четири града у Србији - Београду, Врњачкој Бањи, Нишу и Шапцу - имати комбиновану наставу по моделу: један дан у школи, следећи онлајн.

СВАКИ ДЕСЕТИ ЗАРАЖЕНИ - ДЕТЕ! Неколико пута више инфицираних малишана него у претходним таласима короне

Дечје одељење КБЦ "Драгиша Мишовић" / Фото И. Маринковић

Ову одлуку, после вишедневног пребацивања надлежности са једног на други ниво, донео је у петак Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа, у чијем саставу су епидемиолози "Батута" и представници Министарства просвете. До јуче су сви били "ненадлежни" за новонасталу ситуацију у којој сада, за разлику од претходних таласа епидемије, у готово свакој ковид-амбуланти имају по 200-300 деце различитих узраста, међу којима је и много школараца. Одлука о преласку свих школа на онлајн наставу јесте у надлежности Кризног штаба Владе Србије, али све локалне самоуправе у договору са локалним кризним штабовима могу да промене модел наставе на својој територији, ако епидемиолошка ситуација тражи такву реакцију.

Подаци Института "Др Милан Јовановић Батут" потврђују да је међу инфициранима све више школараца: у недељи од 14. октобра до 20. октобра 2021. године број оболеле деце школског узраста од шест до 18 година је био 4.372, што је 0,57 одсто укупно оболелих. У основним и средњим школама 72 одељења (0,18 одсто) прешла су на онлајн због најмање три случаја инфекције ученика у последњих 10 календарских дана, 1.003 одељења (2,52 одсто) су, због најмање два случаја инфекције ученика, прешла на комбиновани модел, док је 157 група (0,39 одсто) са комбинованог модела прешло на онлајн због три случаја инфекције ученика. Ако епидемиолошка ситуација настави да се компликује, мораће да буде још промена у организацији наставе, иако епидемиолози меру преласка на онлајн режим нерадо предлажу, све док то није неопходно, због тога што су за децу изузетно важни социјални контакти са вршњацима.

Глобално се, међутим, мења епидемиолошка слика и сада је у свету сваки четврти инфицирани вирусом корона - дете. Код нас се, у процентима, није знатно повећао број деце са ковидом међу инфициранима, али у апсолутним бројевима имамо вишеструко повећање. Тако смо на врху прошлог таласа имали 79 инфициране деце за дан, а сада 711. Инфициране деце је, зависно од дана, између 10 и 15 одсто у укупном броју потврђених случајева ковида.

Баш због таквих епидемиолошких параметара др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба, каже да је "мало зачуђен" одлуком о моделу наставе од понедељка.

- Наш колега педијатар је на Кризном штабу рекао да је неопходно ићи на онлајн систем, бар 10 дана да деца буду ван школа и ми смо га подржали. Очигледно да је Тим за школе процењивао на други начин - каже Тиодоровић.

Деца са ковидом старија од 12 година, која се болнички лече, најчешће имају упалу плућа, дуготрајно кашљу и отежано дишу.

- Они су неретко на кисеоничкој терапији - каже др Оливера Остојић, начелница дечјег одељења у КБЦ "Др Драгиша Мишовић".

У овом таласу је, очигледно, дошло до промене клиничке слике, па педијатри указују да се сада код најмлађих ређе среће мултисистемски инфламаторни одговор, доминантна компликација у овом узрасту у претходним таласима, а све чешће пнеумонија.

- Код деце се све чешће примећује "млечно, бело стакло", односно белина на плућима, која се види на скенеру, а која је карактеристична за ковид 19 - каже др Остојић. - Сада на одељењу имамо 33 ковид-позитивне деце. У четвртак смо примили седморо пацијената, међу њима и бебу. Поново имамо пацијенте старе до месец дана у пратњи ковид-позитивних мајки.

Већина оболеле деце је на кућном лечењу са благом клиничком сликом, али у овом таласу први пут имамо и децу са ковидом на респиратору. Троје који су на апарате прикључени у Институту за мајку и дете: шестомесечна беба и два тинејџера, и даље су животно угрожени.

- Делта сој је вирулентнији и у претходним таласима нисмо имали толико болесне и деце на респиратору - каже др Остојић. - Озбиљне промене на плућима, које су се до сада јављале само код одраслих, у овом таласу примећујемо и код деце. Знак за узбуну код родитеља је уколико дете има температуру вишу од 37,5, ако је малаксало, одбија да једе, има главобољу, а знате да је неко у колективу или у породици заражен. Тада дете одведите лекару. Клиничка слика драстично може да се промени за свега дан или два. Сва деца старија од 16 година требало би да приме вакцину, а када је реч о деци узраста од 12 до 15 година, препорука свих педијатара и Удружења педијатара је давање "фајзер" вакцине, првенствено хроничним пацијентима који болују од астме, дијабетеса, имунодефицијенције, онколошких болести. Али, и здрава деца у овом узрасту могу да приме вакцину.

НЕ ОПАДА БРОЈ УМРЛИХ

НОВОИНФИЦИРАНИХ је у петак било 350 више него дан раније, укупно 7.696 од 25.161 тестираног, а од последица ковида је преминуло за 24 сата још 57 оболелих. У болницама је сада 6.739 ковид пацијената, међу којима има и трудница и породиља. Само у "Мишовићу" је 13 трудница, од којих су неке у тешком стању. На респиратору је 278 оболелих.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗАЈЕДНИЧКА АКЦИЈА КОМПАНИЈЕ НИС И УДРУЖЕЊА „ЧЕПОМ ДО ОСМЕХА“: Еколошке радионице за више од 450 ученика широм Србије