СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Детаљно о ковид пропусницама

И. К.

20. 10. 2021. у 11:11 >> 11:48

СЕДНИЦА Кризног штаба за борбу против корона вируса је завршена.

СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Детаљно о ковид пропусницама

Фото: И. Ковачић

На седници је одлучено да се уведу ковид пропуснице, сазнају "Новости".

Медијима се обраћа председница Владе Ана Брнабић и каже да је епидемиолошка ситуација катастрофална.

- Нека се укључи и нуклеарна инспекција ако је потребно да би се поштовале мере, каже премијерка - рекла је Ана Брнабић.

Она је подсетила да се почело са пооштреним надзором и објаснила да је важно носити маске у затвореном простору.

- Број изречених прекршајних налога је повећан 220 одсто - рекла је она и објаснила да се највише контролишу тржни центри, продавнице и градски превоз.

Брнабић је рекла да све већи број младих људи оболева и да је данас преминуо младић од 16 година.

Ковид пропуснице важиће за све угоститељске објекте у затвореном простору од 22 часа од суботе 23. октобра.

Валидан ковид сертификат је потврда друге/треће дозе вакцине која није старија од 210 дана (7 месеци). Након 7 месеци морате да примите трећу дозу да би имали валидан ковид сертификат. Уколико не желите да се вакцинишете, након 22 часова можете да имате негативан PCR тест стар 72 часа. Негативан антигенски тест валидан је 48 сати. Уколико сте прележали ковид у протеклих 7 месеци, сматра се да имате ковид сефтификат. За странце је валидан дигитални ЕУ серфитикат или друге земље са којом Србија има закључен споразум о признавању сертификата.

Фото: Принтскрин Танјуг

Ковид пропусница ће бити у папирном облику или на мобилном телефону. Ковид редар учитаће QR код. 

- Вакцинација, вакцинација, вакцинација! То је мој једини савет за грађане Србије - рекла је Ана Брнабић.

Премијерка каже да није у реду да имамо полицијску државу. Како је истакла, она апелује на грађанску обавезну, а не као нешто што је полицијски наређено.

- Немојте да се играмо. Није ово игра мачке и миша. Људи, покупи ћете ковид, заразићете неког свог. Треба да се узмемо у памет, да урадимо нешто заједно, и да победимо ово - рекла је Брнабић.

Премијерка Брнабић је након обраћања имала прилику да одговара на питања представника медија, где се дотакла и смањивања времена на 5 месеци након друге дозе.

- Донеће се ускоро одлука о томе, а што се тиће мањих средина, постојаће проблем у имплеметацији, а оно што ће нам помоћи, када су у питању објекти који раде касније, мислим да ћемо све успети да исконтролишемо. Радиће све инспекције, видећемо треба ли још некога да убацимо. Ово није полицијска држава, ја се надам да ће људи схватити личну одговорност - апеловала је Брнабић.

Како је истакла, она апелује на грађанску и личну обавезну, а не као нешто што је полицијски наређено.

Брнабић је додала да Србија данас има решење, а то су вакцине, додајући да је нејасно, зашто људи не желе да се спасу и реше сваки проблем са короном вакцинацијом.

- Ако неко жели да вара државу, изварао је себе, најближем, децу, родитеље, своју баку, деку. Неко ће због тога изгубити живот. Ја то не могу да разумем. Држава ће урадити и више него што јесте обавеза и дужност у демократији, али ево ту смо - подвукла је премијерка.

Медицински део Кризног штаба имао је исте предлоге као на прошлој седници, али ни међу члановима медицинског дела Кризног штаба није било консензуса о том питању.

- Ако неко жели да има рођендан или свадбу на отвореном, може, не мора пропусница. Ако неко жели да има свадбу која ће трајати до 22 сата у затвореном простору, нису потребне ковид пропуснице. Уколико жели после 22 сата у затвореном простору, онда присутни морају имати негативан тест или потврду о вакцинацији, тј. ковид пропусницу - истакла је премијерка.

Брнабић је навела и да су сви лекари рекли да су вакцине безбедне за труднице.

Фото: И. Ковачић

Фото: И. Ковачић

Последњи пресек стања

До 15 часова 19. октобра 2021. године регистровано је укупно 1.062.960 потврђених случајева ЦОВИД 19.

Од последњег извештаја тестирани су узорци 25.339 особа од којих је 7.664 позитивно.

На респираторима је укупно 274 пацијената.

 

Тестирано је укупно 6.045.768 ‬особа.

Преминуло је 57 особа услед последица изазваних вирусом ЦОВИД 19.

Укупан број преминулих од почетка епидемије је 9.214.

Тренутно је у здравственим установама и привременим болницама у Републици Србији укупно хоспитализовано 6.679 пацијената код којих је потврђено присуство вируса, односно који су суспектни на нови корона вирус.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

И НОВИ САД НА МЕТИ: Дојава о бомби у Клиничком центру Војводине