ТОПЛА ДУША, НАШ ТОША: Одлазак Тодора Мутавџића, уредника "Новости"

В. Н.

18. 10. 2021. у 21:47

ДУГОГОДИШЊИ новинар и уредник "Вечерњих новости", Тодор Тоша Мутавџић, изгубио је битку са опаком болешћу, синоћ, у свом дому у београдском насељу Степа Степановић.

ТОПЛА ДУША, НАШ ТОША: Одлазак Тодора Мутавџића, уредника Новости

Тодор Мутавџић

Напустио нас је у 74. години живота у наручју његове вољене Младенке, с којом је провео младост од првог дана сапутништва на ушћу двеју река, у Земуну, од кога су се једва отргли.

Остала су сећања у његовим "Новостима" у којима је верно укњижио и први и последњи дан радног века. И данас се, међу његовим исписницима, па и млађим колегама, препричава репортажа о чуну са Мораве. Као и о Лесковцу у који је из престонице са дипломом историчара уметности, отишао да буде дописник. Без речи. Без побуне. Била су то времена када је престижно бити дописник "Новости". Када су приче о малим људима "исписивале" велике тираже. Било је време...

Био је уредник "краљице новинарства" - Недеље, ревије "Зов", а све је то потписивао са страшћу и љубављу - у зрелим уредничким годинама, као да је на првом задатку. Али, оно, највредније што је потписао је његово људско трајање. У нашим меморијама остало је да се противио свакој врсти ништавила. Грамзивости. Простаклуку и злу у нама. И није било никог ко му за људскост није одавао признање. Пожелео с њим да проведе време када, он, после потписивања првог примерка "Новости", суботом у пола пет, окупи дежурну екипу у "Прешерну" и наздраве, за наредни дан оном "мученицом" какве нигде није било као тих поподнева у покојном "Прешерну".

Баш смо волели тог нашег Тошу. Духовитог, вредног и - доброг човека.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ВУЛИН О СЛУЧАЈУ ПЕРИШ: Кроз истрагу ништа није указивало на насиље - жао нам је што се потрага овако завршила