НАЈГОРЕ КЛИНИЧКЕ СЛИКЕ И КОД ЗДРАВИХ: Директор ВМЦ Карабурма - Најтеже борбе за животе код млађих од 50 година

Танјуг

15. 10. 2021. у 22:49

ПРОЦЕНАТ вакцинисаних испод 50 година веома је мали и они су нам најтежи пацијенти, они највише завршавају на јединицама интезивне неге, то су најтеже борбе за њихове животе и најтежи разговори са њиховом родбином, изјавио је данас за Тањуг директор ВМЦ Карабурма пуковник др Иво Удовичић.

НАЈГОРЕ КЛИНИЧКЕ СЛИКЕ И КОД ЗДРАВИХ: Директор ВМЦ Карабурма - Најтеже борбе за животе код млађих од 50 година

Фото: Принтскрин

- Како расте старосна доб тако расте и проценат вакцинисаних, што опет значи да нам је старија популација опет поново угрожена јер њихов имунитет није толико добар да би направио добар одговор на вирус, али и у тој популацији је јасна разлика, свега једна трећина пацијената старије доби су вакцинисани, док су две трећине невакцнисани - рекао је он.

Што се тиче млађих пацијената то су пацијенти без икаквих претходних болести, потпуно здрави, међутим када добију вирус то су најчешће најтеже клиничке слике.

- Труднице су најосетљивија категорија популације и оне су најугроженије у том смислу без обзира колико се чувају, овде смо имали једну младу породиљу иза које је остала беба од три месеца, она је преминула пре 10-ак дана, имала је само 26 година - казао је Удовичић.

Према његовим речима, у разговору са породицом сазнали су да је њој саветовано да се не вакцинише.

- И то је поента целе приче, мислим да, већ је довољно студија у свету урађено, научно је доказано да труднице које се вакцинишу немају никакав ризик, да су заштићене много више него оне које су у ризику да се изложе вирусу - истако је Удовичић упутивши свет трудницама као најосетљивијој категорији да слушају савете струке и науке.

- Још један савет је лекарима који труднице саветују да се не вакцинишу да то потпишу и за то треба законски да одговарају - додао је он.

Говорећи о томе шта нас очекује, он је рекао да не може са сигурношћу рећи шта нас очекује, али да нас сигурно не очекује ништа добро.

"Ми смо овде сведоци да нам умиру целе породице, да нам умиру родитељи, да деца остају без родитеља, то су углавном невакцинисане особе", нагласио је он.

"Мој савет је чувајте се, у овом тренутку не можете да избегнете вирус, толико је вируса у популацији да не можете да га избегнете, што се више излажете већим окупљањима, слављима то је већа шанса да добијете вирус, то вам је као руски рулет, боље је тај вирус сачекати са вакцином са спремним имуним одговором са антителима са меморијским ћелијама које ће одмах препознати вирус и брже реаговати, тиме ћете имати блажу клиничку слику и тиме ћете преживети ову болест, у супротном прогноза је неизвесна", навео је Удовичић.

Он је рекао да је назазлост број млађих у последње време све већи у болницама јер је то популација која је у најмањем проценту вакцинисана у друштву. Према његовим речима, најмлађи пацијент у ВМЦ Карабурма има 22 године, а најстарији 96 година. Што се тиче тренутне ситуације, клиничка слика је значајније тежа него у претходном периоду из више разлога.

- Један од њих је сам сој вируса, он толико позитивно еволуира у своју корист да сада много лакше продире у наш организам, изазива много тежу клиничку слику и самим тим је много заступљенији у популацији - казао је Удовичић.

- Морамо се вакцинисати да му сузимо тај простор, с друге стране морамо да пазимо и на економију и друштво, све мере које говоре у прилог затварања су бесмислене уколико се не вакцинишемо. Нема ништа вез вакцинације - поручио је директор ВМЦ Карабурма.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе