"НОВОСТИ" СУ ИСТРАЈАЛЕ НА ВЕТРОМЕТИНИ: Наш лист обележава рођендан и доделом традиционалних награда колегама

Драгана МАТОВИЋ

15. 10. 2021. у 20:32

ПОНОСНО, на ветромерини, "Вечерње новости" истрајавају пуних 68 година. Током претходних деценија стекле су углед и поверење читалаца, који трају од оснивања, у време Тршћанске кризе, све до наших дана. Свој рођендан "Новости" обележавају сутрашњим свечаним бројем, а запослени су га дочекали вечерас у Клубу књижевника у Београду.

НОВОСТИ СУ ИСТРАЈАЛЕ НА ВЕТРОМЕТИНИ: Наш лист обележава рођендан и доделом традиционалних награда колегама

Фото Н. Скендерија

Поздравну реч упутио је Недељко Крсмановић, генерални директор Компаније "Новости", а затим се запосленима обратио Милорад Вучелић, главни уредник "Новости", који је рекао:

- Медији су важни због истинитих и веродостојних информација, паметних коментара, умних саговорника међу савременицима, неговања културе сећања и традиције. Вредност и значај "Новости" тим је већи када се има у виду таблоидни мутљаг, лажи и нискости који у њима никад нису имали место. Остале су верне вишедеценијском геслу: брзо, кратко, јасно и веродостојно.

Традиционалне годишње награде наше компаније, о чему је одлучивао жири у саставу Милорад Вучелић (председник), Бранислав Ђорђевић, Биљана Радивојевић, Душан Стојаковић и Татјана Жуков Ковачић, уручене су овогодишњим добитницима. Признање за врхунска новинарска достигнућа у нашој кући, награду "Слободан Глумац" добила је Вукица Стругар, а у образложењу жирија се наводи:

- У позоришним, али и ширим културним круговима, име Вукица Стругар је одавно друго име за новинара првог реда, врхунског професионалца, чији су текстови беспрекорно поуздани и истовремено занимљиви за сваког читаоца "Вечерњих новости". Истовремено, и синоним за истинитост и правдољубивост, објективност и срчаност. Једна је од неуморних која својом енергијом "одржава ватру", коју су тако брижљиво неговале наше бивше колеге, доајени журнализма, којима смо се сви толико дивили. Више од три деценије одана је листу у ком је направила и прве новинарске кораке, као хонорарац Београдске рубрике. Њени саговорници нису биле само звезде домаће сцене, већ и уметници светског реномеа.

Фото: Драган Миловановић

 

За једногодишњи новинарски рад награду су равноправно добиле Данијела Милинковић и Војислава Црњански Спасојевић.

Као један од најангажованијих новинара у политичкој рубрици, Данијела Милинковић ради најкомплексније политичке теме са само њој својственом амбицијом правог новинара који увек тражи још један став, још једног саговорника, још један угао више, и захваљујући таквом приступу њени текстови из дана у дан заузимају насловнице "Новости". Војислава Црњански Спасојевић годинама посвећено поставља високе професионалне стандарде доприносећи престижу "Новости", док трага за нашом културном баштином коју су нацисти однели током Другог светског рата, посвећена док уноси део душе и срца, отимајући од заборава жртве усташких злочинаца, страдалнике Холокауста, наводи се у образложењу жирија.

Бритак ум, бритко перо - те особине красе Милана Бабовића, добитника награде за најбољег уредника "Вечерњих новости". Бурни догађаји у нашој и околним земљама, који често почињу кад рокови дебело притискају, за Бабовића, иначе заменика главног уредника и уредника политичке рубрике, нису проблем. Све их "покрива" - од непрестаних удара на Косово и Метохију, превирања у Црној Гори, притисака на Републику Српску, али и акција против великих криминалних група, оценио је жири.

Награда за ексклузиван прилог уручена је Загорки Ускоковић, новинарки рубрике хроника која је поуздано и пре других писала о сукобима два црногорска клана, о рату државе са криминалном групом Беливука и Миљковића, о нестанцима младих, о злочинима разних криминалних група. Овогодишњи лауреат за најбољу фотографију је Драган Миловановић. Његова фотографија поводом устоличења митрополита Јоаникија 5. септембра у Цетињском манастиру, на којој је овековечио тренутак када припадници специјалних јединица Црне Горе штите патријарха Порфирија и владику Јоаникија, говорила је више од хиљаду речи, као сведочанство и одговор на питање зашто је вера јача од насиља.

Поуздана, пожртвована, правична, стручна, самопрегорна, специфична - тим речима су чланови жирија представили рад Лидије Обрадовић, помоћника директора за правне, кадровске и опште послове "Новости". Ђорђу Самоиловићу је уручена награда за најбољег хонорарног сарадника. Жири је уочио да је реч вероватно о највећем таленту који се појавио у спортској рубрици у последњих 20 година.

Награде је уручио Милорад Вучелић, а у име лауреата захвалила се Вукица Стругар, која је рекла:

Милорад Вучелић и Вукица Стругар / Фото Н. Скендерија

- Као јуче да сам први пут дошла у нашу редакцију, испуњену мирисом олова и дима, буком штампарије, писаћих машина, продорним звоњавом фиксних телефона. Ми, хонорарци, са страхопоштовањем улазили смо у деск, само по позиву и задатку с дивљењем гледали старије колеге, увек у журби и с цигаретом у углу усана. Прва лекција коју смо научили је да су "Вечерње новости" увек веће и важније од свих нас. Друга, да сваком саговорнику мора, бар подједнако, да импонује да да интервју за "Новости", колико и новинару да разговара с њим. Нема мољакања, подилажења, пајтања - новинар треба да буде достојанствен и одважан, али и увек поткован чињеницама и припремљен за разговор. Хвала мојим првим учитељима на тим двема, верујем најважнијим лекцијама. А сви ми, и они велики и ми још мали, с посебним поштовањем изговарали смо име Слободана Глумца, једног од покретача нашег листа, главног уредника, сценаристе, визионара, врсног преводиоца. Награда с његовим именом, ма како опште звучало, заиста је посебна част и обавеза да се ти високи стандарди и у овим, приземним временима никад не забораве.

ДОБИТНИЦИ ПЛАКЕТА

ЗАПОСЛЕНИМА који су деценије провели у нашој кући додељене су плакете "Новости". За деценију непрекидног рада плакету су добили: Татјана Лош, Марко Паунић, Петар Милошевић и Бојана Варајић Салзбергер. Две деценије у "Новостима" су: Наташа Бијелић, Зоран Ћоровић, Славица Ђукановић, Љиљана Кузмановић, Далиборка Алихоџић, Весна Митровић Кашански, Срђан Ђукановић, Лидија Обрадовић, Борика Пантић, Оливера Бошковић, Љиљана Прерадовић, Јелена Скендерија, Дарко Стаматовић, Драгана Зечевић, Небојша Станковић, Јелена Јововић и Велиша Кадић.

НЕДЕЉКО КРСМАНОВИЋ, ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР

ЧИТАОЦИ НАМ НАЈВИШЕ ВЕРУЈУ

"ВЕЧЕРЊЕ новости" су новине које су не само стуб Компаније "Новости", већ и чувар националног бића - истински српски бренд. Данас, у дигиталној ери и периоду највеће експанзије медија, наше "Новости" су остале синоним за проверено и достојно новинарство. И поред тога што су се многи надали да ће апсолутна приватизација Компаније довести до краха бренда српског новинарства, десило се управо супротно.

Фото Н. Скендерија

За протекле две године, поред короне и диригованог стечаја са дугом од 1,7 милијарди динара, постали смо компанија на чијим се платформама дневно информише милионски аудиторијум и вратили смо 1,2 милијарде дуга.

Подаци Агенције за истраживање јавног мњења показују да и у време тихог изумирања штампаних издања, наше "Вечерње новости" долазе у руке 470.000 читалаца. Истраживања показују и да читаоци штампе у Србији сматрају да се на тржишту може веровати садржају који су објавиле само двоје дневне новине, од којих су једне наравно - "Новости". Профил нашег читаоца носи епитете највернији, али и најстарији.

Наш сајт www.novosti.rs посети око 2,3 милиона читалаца, са пиковима читаности око 28.000 читалаца у реалном времену, што би се рекло истовремено. Наши читаоци долазе из групе од 35 до 55 година, а не заостајемо ни у групи од 25 до 35 година. Такође, велику посету бележи и наш магазин, са око 1,3 милиона читалаца. Ми већ сад имамо милионске прегледе на видео-платформи "Новости", а надамо се да ће из нашег новог студија изаћи још много квалитетног материјала, јер кажу да је ту будућност популарног садржаја на сајтовима.

Само у овој години успели смо да дигитализујемо читуље, затим Радио Новости, као и да подигнемо неколико дигиталних радијских канала кроз апликацију за сајт "Новости". Ускоро стиже и сајт листа за кладионичаре "Тип". Нисмо заборавили ни млађе. Покренули смо "Н портал" - модеран сајт за нове генерације - пројекат за који смо сигурни да ће брзо ући у групу најчитанијих сајтова у Србији, јер се већ после 15 дана приближио милионитом читаоцу.

Фото: Драган Миловановић

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића