ЗАШТО ТРУДНИЦЕ УМИРУ ОД КОРОНЕ? Кардиолог објаснио- све је до крви, постоје само два начина да се избегне фатални исход

Novosti online

13. 10. 2021. у 19:28

СИТУАЦИЈА са короном у Србији је веома озбиљна, а како наши стручњаци истичу, највише међу зараженима је младих људи.

ЗАШТО ТРУДНИЦЕ УМИРУ ОД КОРОНЕ? Кардиолог објаснио- све је до крви, постоје само два начина да се избегне фатални исход

Фото: Принтскрин Јутјуб

Вести која су посебно потресле јавност у Србији су оне о смрти трудница оболелих од ковида. Тим поводом али и због чињенице да су листе чекања за кардиоваскуларне интервенције све дуже, у "Уранку" на телевизији К1 гостовао је др Срђан Бошковић из Института за кардиоваскуларне болести Дедиње.

- Труднице и иначе имају поремећај коагулације у последњем триместру трудноће. Имају повишен Д-димер. Такође, механика њиховог дисања је другачија због великог стомака. Труднице су зато екстремно угрожене због короне - казао је др Бошковић. - Трудницама саветујемо да се вакцинишу и против грипа. Једино решење за све, и за труднице, је вакцина против ковида и што мање контаката са људима. Боље да не знате шта све виђам у болници у Батајници. Свако ко не жели да се вакцинише требало би да само на 15 минута прошета ходницима болнице. Видеће људе у пуној снази на ивици смрти. Око 20 одсто пацијената су млади.

Др Бошковић је још једном истакао да вакцина доприноси томе да ћемо, и ако оболимо од ковида, имати благу клиничку слику.

- Вакцинисане особе ће у највећем броју случајева ако се разболе имати два до три дана благо повишену температуру и изгубиће чуло укуса и мириса - казао је др Бошковић. - У великој већини у ковид болницама су невакцинисани пацијенти. Попустили смо у вакцинацији али смо се опустили и у контактима. Ја своју мајку од 78 година нисам пољубио од марта прошле године. Ни не рукујемо се, иако је примила три дозе вакцине.

Фото: Новости

Др Бошковић казао је и да су честа последица прележаног ковида упала срчаног мишића као и течност око срчаног мишића.

- Та течност показује да иако је болест прележана, у телу и даље тиња запаљенски процес. Срећа је што то пролази, код некога за шест, код некога за 12 месеци. Сваки вирус је системска болест и може оставити последице на срцу. Оно што забрињава је податак да је прошле године у нашој земљи од кардиоваскуларних болести умрло 55.000 људи, то је готово половина свих умрлих.

Др Срђан Бошковић у "Уранку" је истакао да кардиоваскуларне пацијенте тренутно примају само Институт Дедиње, Клинички центар Србије и КБЦ "Земун", као и да је у Институту вакцинисано око 92 одсто лекара, док је проценат имунизације код средњег медицинског кадра око 80 одсто.

- Смртност хоспитализованих од инфаркта на територији Србије је око 7,5 одсто. Још толико је оних који не дођу до болнице па је укупна смртност између 10 и 15 одсто. То је велики проценат. Кардиоваскуларни болесници би требало да се вакцинишу - закључио је доктор.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

 

БОНУС ВИДЕО - НЕУТЕШНИ: Отац и мајка преминуле труднице (20) из Књажевца

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 20. МАЈ: Сунчано и топло, до летњих 30 степени, ево када стиже промена