ЗАГРЛИЛА САМ МОГ СРЕТЕНА ПОСЛЕ ЧАК 16 ГОДИНА: После пуштања генерала Лукића из хашког затвора, супруга Гордана пресрећна

С. Ј. М.

11. 10. 2021. у 08:00

ПРЕСРЕЋНИ смо. Сретен је добро. Пуна нам је кућа пријатеља. Разговарамо о свему, усхићени смо и еуфорија нам је завладала у кући. Он се полако привикава. Много времена га није било. Хвала Богу, сада је на слободи, загрлила сам га после 16 хашких година!

ЗАГРЛИЛА САМ МОГ СРЕТЕНА ПОСЛЕ ЧАК 16 ГОДИНА: После пуштања генерала Лукића из хашког затвора, супруга Гордана пресрећна

Хашки трибунал / Фото Танјуг

Ово за "Новости", каже Гордана Лукић, супруга полицијског генерала Сретена Лукића, који је у суботу пуштен из хашког затвора у Схевенингену на условну слободу после више од две трећине издржане казне. Он је стигао кући у Београд у ноћи између суботе и недеље. Како нам каже Гордана, није још спреман да прича у јавности док не прође бар неколико дана.

Генерала Лукића је Хашки трибунал осудио на 20 година затвора за ратне злочине који су почињени на Косову и Метохији током рата 1999. Он је у притвору у холандском Схевенингену био од 2005. године, да би 2015. после правоснажности пресуде био пребачен на издржавање казне у Пољску.

Међутим, последњих пет година пољске власти су обавештавале Механизам да, према њиховим законима, Лукић треба да се пусти на слободу, јер је испунио све услове. Прошле зиме вратили су га у Схевенинген, јер нису хтели више да га противзаконито држе иза решетака, пошто председник Механизма Кармел Ађијус није хтео да потпише одлуку о пуштању на слободу. Он је иначе све то време Лукићев захтев за пуштање држао у фиоци.

Генералов бранилац Бранко Лукић каже нам да је Сретен у затвору провео две и по године више него што је требало:

- Он је морао да изађе у мају 2019. године. Он је човек који је имао операцију на отвореном срцу и код Ађијуса је у његовом случају владала не само незаинтересованост за слободу, већ и за људски живот. То је била једна Ађијусова самовоља. Злоупотребљава своју функцију у суду и све време од српских осуђеника тражи да признају кривицу, иако он нема права да одлучује о њиховој рехабилитацији, већ мора да спроведе мишљења и ставове надлежних из држава у којима они издржавају казне.

Мењајући судску праксу, по којој се осуђеници пуштају након две трећине издржане казне и која је важила више од 20 година, од оснивања суда па до избора Ађијуса за његовог председника, он је, како нам каже Лукић, само допринео даљем урушавању ионако пропалог кредибилитета Трибунала.

ПРАКТИЧНО ИЗДРЖАВАЈУ ТЕЖЕ КАЗНЕ

АДВОКАТ Бранко Лукић нам каже да је суд у Хагу приликом изрицања правоснажних пресуда осуђеницима имао у виду праксу да ће они бити пуштени после две трећине и зато им је свима давао коју годину више затвора него да те праксе није било. Сада, кад је председник Механизма Ађијус то почео да игнорише, они практично издржавају теже казне. У протеклом периоду условно пуштање на слободу одбио је Радивоју Милетићу, Радославу Брђанину, Властимиру Ђорђевићу, Слободану Кунарцу, а ове године је то право стекао и Радислав Крстић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

СТРУЧЊАЦИ САВЕТУЈУ: Нипошто не убијајте паука ако га видите у кући - постоји јак разлог