МЕТЕОРОЛОГ ЧУБРИЛО ОБЈАВИО НАЈНОВИЈУ ПРОГНОЗУ: Наредних дана права јесен, очекују се обилније падавине, а ево кад стиже погоршање

Novosti online

07. 10. 2021. у 07:48

У СРБИЈИ ће данас бити облачно, ветровито и хладније време са кишом.

МЕТЕОРОЛОГ ЧУБРИЛО ОБЈАВИО НАЈНОВИЈУ ПРОГНОЗУ: Наредних дана права јесен, очекују се обилније падавине, а ево кад стиже погоршање

Фото: А. Стевановић

Дуваће умерен, повремено и јак источни и југоисточни ветар, у кошавском подручју и олујни, а на југу Баната повремено и са орканским ударима. Најнижа температура од осам степени до 13, највиша дневна од 12 до 17.

Метеоролог Марко Чубрило најавио је да ће наредних дана под утицајем циклона и хладног ваздуха бити претежно облачно и све хладније, уз повремене падавине.

- До суботе више падавина на западу, док су затим обилније падавине могуће на истоку региона. Ново погоршање изгледно је око 14.10. и све до половине месеца би се требало задржати релативно хладно време. Данас током дана над највећим делом региона претежно облачно и још хладније уз кишу повремено. Највише падавина треба очекивати над Хрватском, западном, средишњом и северозападном БиХ, понегде над истоком БиХ и западом Србије. Изнад осталих предела ће кише бити знатно мање, док би на крајњем североистоку Србије могло бити углавном суво време. У пределима где буде преовлађивало суво биће најтоплије, уз дневни максимум до 17 степени, док ће се над осталим пределима кретати од 9 до 14 - најавио је Чубрило.

Како каже, биће ветровито, дуж највећег дела Јадрана јака до олујна бура, на јужном јак југо, а у кошавском подручју јак и олујан источни и југоисточни ветар.

- У петак поново над средишњим и јужним пределима киша повремено, док би над осталим делом региона кише било само повремено и била би знатно слабија. Понегде дуж Јадрана могућа и локална грмљавина. У кошавском подручју јак источни ветар који би на југу Баната имао олујне ударе, на северозападу региона северни и североисточни углавном слаб до умерен, а дуж већег дела обале јака бура. Температура у даљем паду и требало би да се креће од 8 до 14 степени - пише Чубрило.

Додаје да би у петак увече утицај циклона над Тиренским морем требало да ослаби, али већина модела у суботу током дана симулира спуштање још једног језгра хладног ваздуха које би се са североистока преко централних области нашег региона премештало даље на југ.

- У колико то језгро буде имало путању коју му данас додељује ecmwf, поново ће доћи до регенерације циклона над Лигурским морем и следи ново погоршање времена. За разлику од првог, сада би обилније кише требало бити над истоком Хрватске, истоком и североистоком БиХ, Црном Гором и практично целом Србијом. Обилне падавине би потрајале до недеље увече. На карти акумулације падавина, посебно код icon и ecmwf модела се види да би над западним, југозападним и средишњим деловима региона главнина кише пала до петка увече, док би северни и источни делови региона главнину кише добили од суботе ујутро до недеље увече - предвиђа Чубрило.

Тек негде после 21.10. стоји сигнал за могуће отопљење, али је он и даље врло слаб. Сумирано, наредни дани доносе праву јесен, ветровито, кишовито и хладно време. До викенда киша чешћа и јача на западу и југозападу, а за викенд можда на истоку и североистоку региона.

БОНУС ВИДЕО:

Снег покрио процветале воћњаке у смедеревском крају

 

ZAPRATITE NPORATL NA FEJSBUKU

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе