БАРЕЉЕФИ ЗА ЦРВЕНОАРМЕЈЦЕ: Град Липецк подиже споменик совјетским војницима погинулим за ослобођење Крушевца у Другом светском рату

С. БАБОВИЋ

05. 10. 2021. у 10:07

РУСКИ Липецк, град-побратим Лазаревог града, поклониће Крушевцу споменик са барељефима "Војник", "Пламен" и "Орден победе" у част погинулим војницима Црвене армије приликом ослобођења града у Другом светском рату.

БАРЕЉЕФИ ЗА  ЦРВЕНОАРМЕЈЦЕ: Град Липецк подиже споменик совјетским војницима погинулим за ослобођење Крушевца у Другом светском рату

Изглед споменика пре дораде, Фото ГУ

Овај споменик биће наредних дана постављен поред постојећег обележја црвеноармејцима на Расини, на којем су исписана имена настрадалих ослободилаца. Три барељефа су већ стигла у Крушевац, а радници већ припремају постоља где ће ускоро почети њихово постављање.

- Иницијативу за подизање споменика са барељефима поднели су, 21. фебруара 2020. године, Липецка регионална јавна организација "Савет ветерана ваздухопловних снага и ратних ветерана" и Српски савез ветерана "Борбено братство Србије". Споменик представља спомен-обележје сачињено од постамента и три барељефа - наводи се у одлуци коју је недавно усвојила Скупштина Града Крушевца.

Мотиви "Војник", "Пламен" и "Орден победе", Фото Градска управа

Фото Градска управа

Липецк је платио трошкове израде, а сносиће и трошкове допремања и постављање обележја, док је обавеза Града Крушевца да изради структуру за споменик.

Аутор ова три барељефа за ослободиоце је Кривопусков Генадиј Васиљевич, син војног ветерана, признат аутор у Липецку. И за овај град, како се види из дописа његове градоначелнице Евгеније Јуријевне Уваркине, подизање обележја црвеноармејцима у Крушевцу представља важан догађај.

- Већ низ година одржавамо пријатељске односе са Крушевцем у циљу међусобне комуникације, размене искустава и достигнућа, упознавања са историјским и културним наслеђем наших братских градова - написала је Уваркина.

На Дан победе, 9. маја, у Крушевцу, представници града и делегације борачких организација редовно полажу венце и на Споменик црвеноармејцима поред којег ће се наћи барељефна обележја.

Илија Омић, председник Субнора у Крушевцу, често је говорио о руским жртвама за ослобођење.

- Прво су страдала тројица војника, у Капиџији, потом њих 13 у Крушевцу, а мртвог војника нашли су и у Лазарици, где имамо посебан споменик - каже Илија Омић. - Руси су нам, неспорно, увек притицали у помоћ, кроз векове.

Припреме радови на Расини , Фото С. Бабовић

Уговор о братимљењу са Липецком потписан је на Видовдан 2016. године. Три године касније, делегација овог града уручила је одликовања ратним војним инвалидима Крушевца, потписан је Споразум о сарадњи организација ветерана, а сарадња је остварена и на нивоу регионалних привредних комора.

НИ ТРАГА ОД СТАРОГ БРОНЗАНОГ РАТНИКА

ПРИЛИКОМ братимљена Липецка и Крушевца, дотакнута је и тема рестаурације Споменика војницима Црвене армије, који је био подигнут после Другог светског рата. Он је, међутим, шездесетих година прошлог века уклоњен током реконструкције главне улице и изградње хотела "Рубин". Бронзани ратник, као и поједини делови споменика чувани су у депоу Градског музеја до осамдесетих година, али где је тај монумент данас, како нам је предочено, није познато.

СРЕДИШТЕ ОБЛАСТИ НА ВОРОЊЕЖУ

ГРАД Липецк је административно средиште Липецке области у руском Централном федералном округу. Налази се на обалама реке Вороњежа који је у сливу Дона, око 508 километара југоисточно од Москве. Према попису становништва из 2011. године, у самом граду је живело више од 500.000 становника.

Запратите Нпортал на Фејсбук страници

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РЕТКО ВИЂЕНА СЛИКА: Овако је Војислав Шешељ изгледао у младости (ФОТО)