КОРОНА ИЗНЕДРИЛА И ЦЕПИВО ПРОТИВ РАКА: Почиње провера на људима, истраживачи са Оксфорда произвели лек на бази векторске вакцине

Горан Чворовић - Стални дописник из Париза

12. 09. 2021. у 08:15

КОРОНА, сида, рак. Је ли овим и другим тешким болестима у блиској будућности одзвонило?

КОРОНА ИЗНЕДРИЛА И ЦЕПИВО ПРОТИВ РАКА: Почиње провера на људима, истраживачи са Оксфорда произвели лек на бази векторске вакцине

Фото Ж. Кнежевић

Хоће ли постати реалност садржај недавне футуристичке рекламе на француској телевизији, у којој млада жена, када јој лекар смирено саопшти да болује од карцинома, прокоментарише како сада мора још да губи време и на то да свраћа у апотеку, а ионако касни по дете у школу?

Истраживачи са чувеног британског универзитета Оксфорд произвели су вакцину, односно третман против рака, у две дозе, наслањајући се на технологију биоинжењеринга која је коришћена приликом израде цепива "астра зенека" против ковида. Уместо да се, као до сада, усредсреде директно на тумор, научници су посегнули за "дресирањем" унутрашњих актера који подстичу имуноодговор организма.

Нова вакцина која се још налази у експерименталној фази користи се у комбинацији са већ познатим имунолошким третманима против рака и може да се употребљава код различитих видова овог обољења. Испробана код мишева већ је дала обећавајуће резултате, па се сада прелази на човека. Испитаће се на 80 добровољаца који имају тумор плућа.

Ако се покаже добром, вакцина ће се даље испитивати на већем броју пацијената. На Оксфорду истичу да нова платформа има потенцијал да направи праву револуцију у третману против рака.

Све се, заправо, променило са новим типом цепива које се тренутно користе у борби са короном. Уместо да се напада узрочник, ћелије се "уче" како да се саме боре са спољним нападачем. Могуће је да је коришћење вакцина против ковида, нарочито оних заснованих на "РНК методи", било, уз борбу против короне, уједно и нека врста огледне кампање за оно што тек следи после пандемије ковида, у вези с другим залима човечанства, као што су рак или сида. Уосталом, лекови против короне, који би ускоро требало да се масовно појаве, делом су и базирани на медикаментима против "ејдса".

Фото gov.me

Многи сумњичавци су се питали како је могуће да је вакцина против ковида пронађена за свега годину дана, а да то није било могуће три деценије, када је у питању сида. Делимичан одговор се налази и у чињеници да су поводом короне уложена огромна средства и преузет изузетно велики финансијски ризик, уз сарадњу научника и политичара из целог света. А продор у једној сфери направио је, изгледа, огроман напредак и у осталим доменима. Све је повезано: научници, чак, истичу да су истраживања вакцине против сиде толико узнапредовала, да је управо то омогућило стварање основе за развијање нове генерације вакцина против ковида, брже него што се било ко надао.

Томе у прилог иде и податак да је управо америчко предузеће "Модерна", које се истакло у производњи цепива против короне, на векторској методи развило вакцину за борбу против вируса ХИВ, која улази у прву фазу клиничког испитивања на људима. "Модерна" то ради у сарадњи са Међународном иницијативом за вакцину против сиде (ИАВИ) и фондацијом Била и Мелинде Гејтс.

Вакцина "Модерне" против сиде користи исту технологију као и цепиво против ковида. Прва фаза је озваничена средином прошлог месеца и у њој учествује 56 добровољаца старих од 18 до 50 година. Трајаће две године. Посебна пажња биће усредсређена на евентуалне секундарне ефекте. Уколико се покаже успешном, следи друга фаза са већим бројем испитаника, па на крају трећа, с широким спектром испитивања, као и код ковида, пре него што буде евентуално одобрена за излазак на тржиште.

Овим се ствара велика нада за око 37 милиона оболелих од сиде у свету, али и за читаву планету, јер опасност стално вреба, без обзира на то што су у међувремену пронађени доста успешни третмани који ипак омогућавају оболелима да колико-толико нормално живе.

Многи се истовремено надају да све ово није само још једна у низу револуционарних вести које неће одмаћи даље од сензације на папиру. Да треба бити опрезан, показује и искуство још једног од произвођача вакцине против ковида, фирме "Џонсон и Џонсон", која је пре неколико дана обуставила клиничка испитивања баш вакцине против сиде, у пет земаља подсахарске Африке, због недостатка охрабрујућих резултата. Испитивање названо "Имбокодо" започело је 2017. године и укључивало је 2.600 младих жена узраста од 18 до 35 година из Малавија, Мозамбика, Замбије, Јужне Африке и Зимбабвеа. Иако је забележена добра толеранција на вакцину, њена ефикасност је била свега 25 одсто. Прекид је доживљен као велико разочарање.

До окфсордских вакцина и француске рекламе је, ипак, још далеко. Док то не постане стварност, мораћемо и даље да користимо кондоме и редовно идемо на контролу код лекара.

НАНОЛЕКОВИ

УЗ вакцине, припремају се и нове генерације лекова, такође захваљујући напретку у лечењу короне. У не тако далекој будућности би требало да се на тржишту нађу и нанолекови који "путују" кроз крвне судове, дијагностикују болест и истовремено је лече.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)