СТРАТИШТЕ "ДЕКОР" ЧАК И ЗА СПОТОВЕ: Бахато понашање посетилаца спомен-парка у Јајинцима није од јуче

А. З. КЛИСУРИЋ

11. 09. 2021. у 07:40

ИАКО непримерено понашање посетилаца Спомен-парка у Јајинцима траје годинама, од шетања кучића преко роштиљања до обесне вожње квадова, тек беспризорна фотографија девојке која се сунча поред Централног споменика овог стратишта изазвала је бурну реакцију јавности.

СТРАТИШТЕ ДЕКОР ЧАК И ЗА СПОТОВЕ: Бахато понашање посетилаца спомен-парка у Јајинцима није од јуче

Неодговорно сунчање и трагови турирања код споменика у Јајинцима, Фото: Д. Миловановић

На тај недоличан поступак на стратишту, где је уморено више од 80.000 Срба, Јевреја, Рома и антифашиста, реаговао је Музеј жртава геноцида и од надлежних затражио да реагују.

Радници ЈКП "Зеленило Београд," који се старају о овом меморијалном простору и са којима смо јуче разговарали у Јајинцима, рекли су нам да је бахато понашање на овом месту страдања све учесталија и да су неки отишли толико далеко да на хумкама десетина хиљада невиних жртава снимају чак и музичке спотове. У Спомен-парку Јајинци, "Новости" су се увериле и да има много грађана који ту изводе љубимце, али и виделе мајке чија се деца играју на стратишту.

- Током вечери овде се окупљају и млади који пуштају музику, друже се или турирају на платоу испред Централног споменика жртвама фашизма, а доказ су црни трагови гума - рекао нам је један посетилац.

ФОТО: Фејсбук

Наши репортери нису запазили таблу са упутствимаа о понашању на стратишту, али натпис на улазу у комплекс на којем пише: "На овом месту је за време Другог светског рата (1941-1945) стрељано више од 80.000 Срба, Јевреја, Рома и других антифашиста", требало би да буде јасна смерница.

"Новости" су и раније указивале на непримерено понашање неких посетилаца Спомен-парка у Јајинцима, али ништа није предузето као да за ову срамоту нико не хаје.

- ЈКП "Зеленило Београд" стара се о зеленим површинама на овом простору и наши запослени тамо су свакодневно - кажу из овог предузећа.

- Приметили смо неадекватно понашање посетилаца: појединци возе теренска возила по трави, снимају музичке спотове, ломе клупе, праве роштиљ и користе овај простор као да је било који други парк. У шумском делу парка смо запазили депоновани отпад.

Фото: Д. Миловановић

Секретаријат зa пoслoвe кoмунaлнe милициje, поводом објаве Музеја жртава геноцида, огласио се саопштењем. Како наводе, они нису добили пријаву поводом недоличног понашања на овом месту страдања. Они јесу апеловали на запослене у Музеју да им пријаве овакве случајеве како би ефикасно санкционисали овакве врсте прекршаја, али и на грађане да се уздрже од понашања које би могло да буде окарактерисано као непоштовање и скрнављење споменика.

Фото: Д. Миловановић

Спомен-парк Јајинци налази се на територији општине Вождовац, а председница ове локалне самоуправе Ивана Томић Илић осудила је вандалско понашање:

- Младима у школама треба говорити шта се догодило у Јајинцима и колико је невиних изгубило живот на том месту. Важно је и због нас и због будућих генерација да не заборавимо историју и да поштујемо сваку жртву наших предака. Треба да нас буде срамота на помисао да скрнавимо једно овако место - рекла је Ивана Томић Илић.

"РУПЕ" У ЗАКОНУ О КУЛТУРНИМ ДОБРИМА

После објављивања беспризорне фотографије и питања која смо им упутили, из Завода за заштиту споменика културе Града Београда осудили су недолично понашање и апеловали на грађане да се са пијететом односе према споменицима културе, посебно према онима које су симбол страдања. Указују и да Завод нема овлашћења да директно спречава овакве појаве или кажњава починиоце:

- Не постоје јасне одредбе Закона о културним добрима које санкционишу овакве поступке и појаве, а са друге стране казнене одредбе предвиђене актуелним законом из 1994. године су занемарљиве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СУБОТУ, 28. МАЈ: Стиже велика промена времена