УВОДЕ СЕ КОВИД ПРОПУСНИЦЕ: Предлог да на јавне догађаје и у ресторане иду само "заштићени"

Ј. Ж. С.

09. 09. 2021. у 10:01

УЛАЗНИЦА за спортске догађаје, позоришне представе, биоскопе, свадбе, кафане и кафиће убудуће ће највероватније бити потврде о вакцинацији, прележаном ковиду или негативни тест на вирус корона.

УВОДЕ СЕ КОВИД ПРОПУСНИЦЕ: Предлог да на јавне догађаје и у ресторане иду само заштићени

Фото ЕПА

Ово је мера која ће, судећи по изјавама појединих чланова Кризног штаба, бити уведена на следећој седници, која би требало да се одржи наредне недеље.

Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља, рекао је да је ово једини начин да се стане на пут најновијем удару короне који нам прети у наредне две недеље с обзиром на све лошију епидемиолошку ситуацију.

- Поново се разматра и смањивање броја људи на већим манифестацијама са 500, колико је сада дозвољено - рекао је Ђерлек. - Али и поред свих мера, нама је потребно 80 одсто вакцинисаних грађана. Људи морају да схвате да се корона побеђује вакцинама, а не ригорозним мерама.

Он наглашава да ова мера није дискриминација, већ повластица за оне који су показали одговорност и примили вакцину. Ранији предлог лекара из Кризног штаба за увођење пропусница одбачен је као неуставан, мада су касније поједини правници тумачили да постоји законска могућност за њихово увођење, у време пандемије.

Епидемиолог Предраг Кон сматра да су ковид пропуснице најбоље решење за тренутну ситуацију, с обзиром на то да грађани имају на располагању вакцине и да нема говора о потпуном затварању.

- Ако држава стане иза тога да се уведу ковид пропуснице, свима ће бити лакше, јер неко ко организује славље или окупљање неће имати проблем да објашњава зашто неко негде не може да се појави. Завод за јавно здравље Београда послао је допис Кризном штабу у коме је врло јасно дефинисано како се организују одређени скупови и где је објашњено како би требало ковид пропуснице да изгледају. Оваква епидемиолошка мера даје предност вакцинисанима, али не искључује никога и многе земље су је већ увеле - рекао је др Кон.

Како је епидемиолошка ситуација све озбиљнија, тако се и здравствени капацитети прилагођавају све већем броју пацијената. У Поликлиници КБЦ Земун јуче је отворен тријажни центар за ковид и у наредном периоду ће радити нон-стоп. Како је објаснио др Драгош Стојановић, директор КБЦ Земун, циљ је да се што више грађана што брже прегледа, а у тај тријажни центар долазе и пацијенти из других регионалних центара из Србије, које лекари на основу клиничке слике упућују на кућно лечење или у друге институције које се баве стационарним лечењем ковид пацијената.

- У овом тренутку у Београду имамо 900 хоспитализованих пацијената оболелих од короне. У Батајници је 700, у Инфективној клиници 100, као и на ВМЦ и њихови капацитети су готово пуни. С обзиром на развој ситуације, бојим се да ће једна по једна болница излазити из зелене и улазити у црвену зону, што није добро за све друге пацијенте који су дуго чекали на лечење, болесни су од малигних болести, или којима су потребне операције - казао је Стојановић.

За др Татјану Аџић Вукичевић, директорку ковид болнице у Батајници, један од најтежих пацијенат за 18 месеци колико траје пандемија и 10 месеци рада ковид болнице је девојка стара 20 година, апотекар из Београда, невакцинисана, која нема ниједну придружену болест и пре два дана је интубирана.

- Она нема плућа, зацементирана су, дише левим врхом плућа - каже докторка. - Оваква клиничка слика настаје за девет дана, код неких и брже, за четири, а од појаве првих симптома до пријема у болницу у просеку треба пет до седам дана. Тренутно у болници доминирају млађи мушкарци, између 30 и 40 година, и од њих нико није вакцинисан.

Фото Д. Миловановић

ЗАРАЖЕНЕ ЈОШ 5.633 ОСОБЕ

ПРЕМА последњим подацима тестирано је 21.757, од којих је короном заражено још 5.633 особа. Од последица ковида преминула су 24 пацијента, док се на респираторима налази 121 особа.

- Ситуација у вези са вирусом корона није више нестабилна, већ неповољна, а у појединим деловима земље је ванредна, због тога ће чланови на следећој седници Кризног штаба предложити строжу контролу мера које никада нису укидане - изјавио је епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Тиодоровић истиче да је "црвена линија" пређена, односно тренутак када смо могли да зауставимо висок број новозаражених на дневном нивоу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

БЕТ ОЛЕ ПОКЛАЊА ПОТПИСАН ДРЕС АЛЕКСАНДРА МИТРОВИЋА! Сазнај како до поклона