"МАГИЧНИ МЕТАК" У БОРБИ СА КОВИДОМ: Србија планира да набави нови лек ЕXО-ЦД24

Novosti online

06. 09. 2021. у 09:11

СРБИЈА разматра могућност да по завршетку и последње фазе испитивања и регистрације набави иновативни лек ЕXО-ЦД24, који се показао као изузетно ефикасан у лечењу ковид пацијената с тешком клиничком сликом, а чији је "посао" да спречи смртоносну цитокинску олују.

МАГИЧНИ МЕТАК У БОРБИ СА КОВИДОМ: Србија планира да набави нови лек ЕXО-ЦД24

FOTO: Depositphotos

Лек ЕXО-ЦД24 развио је тим чувене и водеће израелске болнице "Суратски медикал центар" из Тел Авива, са професором Надиром Арбером на челу, а даје се инхалирањем. Представљан као "чудотворни лек" и "магични метак" у борби с ковидом-19, који с нестрпљењем ишчекује цео свет, лек је о коме размишља и наша држава.

- Србија је од почетка епидемије пратила развој и мењање терапија за лечење ковида-19 у водећим државама света и у свој протокол лечења те болести уводила најсавременије терапије, без обзира на цену. Будући да су почетна клиничка испитивања показала да је ЕXО-ЦД24 ефикасан и безбедан, да о томе бруји цео свет и чека завршетак студије, заинтересовани смо да набавимо и тај лек када буде регистрован и спречимо најгоре код тешких ковид пацијената - каже извор Курира из кризног штаба и напомиње да је Србија на свега 51% вакцинисане пунолетне популације и да корона има још пуно простора да напада пре свега невакцинисане.

А шта је заправо ЕXО-ЦД24 и како функционише, објашњава проф. др Зоран Тодоровић, клинички фармаколог.

О ЕXО-ЦД24

- иновативан лек

- инхалира се једном дневно пет дана

- даје се пацијентима старости од 18 до 80 година

- 90% пацијената у студији после пет дана изашло кући из болнице

- ЕXО-ЦД24 је иновативни лек против цитокинске олује код ковид пацијената. Управо је успешно прошао прву и другу фазу клиничких испитивања, тако да знамо да је био ефикасан и безбедан у малој групи испитаника. Трећа фаза ће се завршити у Израелу до краја 2021. За сада, ефикасност му је око 90 одсто, односно толико пацијената са тешком формом ковида могло је да буде отпуштено из болнице за пет дана пошто су примали ЕXО-ЦД24. До сада је даван одраслим хоспитализованим пацијентима старости између 18 и 80 година са позитивним ПЦР тестом и тешком формом болести који још нису на механичкој вентилацији - каже проф. Тодоровић и додаје да би лек требало да се инхалира једном дневно током пет дана.

Лек се, како наводи, састоји из ЦД24 протеина, који је убачен у егзозоме.

- Протеин ЦД24 спречава настанак цитокинске олује, која се јавља код пет до осам одсто пацијената са ковидом. Директно се инхалира, па одмах доспева на место дејства. Егзозоми су изузетно мале везикуле које се одвајају "пупљењем" са ћелијске мембране и служе у преносу сигнала између ћелија, то је као да две ћелије разговарају преко мобилне мреже. Сигнали су протеини и масти које се налазе у егзозомима, дакле њихов садржај. Могу да буду корисни у дијагностици неких обољења, нпр. код малигнитета, срчане или бубрежне слабости, а користе се и у терапији - каже проф. Тодоровић.

Додаје да су у "Суратски медикал центру", водећој израелској болници у којој тестирају нове лекови, у егзозоме убацили протеин ЦД24.

- Тако су произвели овај нови лек да буде селективан - делује где треба и специфичан - делује како треба - истиче проф. Тодоровић и додаје да на развоју новог лека сарађују Израел и Грчка.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)