О ПОРЕКЛУ БОШЊАКА: Предавање Горана Шарића, католичког теолога и историчара на Јутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Ј. С.

31. 08. 2021. у 20:27

ПРЕДАВАЊЕ о пореклу Бошњака, Шарић је отворио цитатом Анте Старчевића да је у Босни најохолије племство што је Европа икад имала. „То племство, мухамедовци, има такву ћуд за господарити да је оно у 15. веку исту веру жртвовало својему господару."

О ПОРЕКЛУ БОШЊАКА: Предавање Горана Шарића, католичког теолога и историчара на Јутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Фото: КЦНС

Наиме, са доласком Турака, велики број људи са тих простора примило је ислам како би преживело или пак имало бољи живот. Шарић тврди како се и у самом изгледу муслимана из Босне виде остаци племства.

Предавање овог интригантног католичког теолога засновано је на бројним записима, фотографијама ископина, цитатима и слично које говоре о међусобној повезаности народа са ових простора који припадају трима различитим конфесијама.

Шарић је предавање затворио интимним сећањем из свог детињства које је претежно провео поред жене муслиманске вероисповести која му је читала Куран, закључивши да Бошњаци нису само екстремисти који шире говор мржње, да треба заборавити на немиле догађаје и престати судити једном заправо пријатељском народу због злих поступака појединаца.

Предавање Горана Шарића „Порекло Бошњака" може се погледати на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

У ДЕЛУ ПРИБОЈА УВЕДЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА: Невреме оштетило више од 50 путних праваца