ИМА ПРОСТОРА ДА СЕ ЈОШ ЋЕРАМО ОКО КиМ: Матија Бећковић, на песничким сусретима код Звечана

Д. Зечевић

29. 08. 2021. у 08:25

НЕКОГА су једном питали: да ли је Косово најскупља српска реч? Он је рекао да није, будућност је најскупља српска реч.

ИМА ПРОСТОРА ДА СЕ ЈОШ ЋЕРАМО ОКО КиМ: Матија Бећковић, на песничким сусретима код Звечана

Фото В. Данилов

За Србе, Косово је најскупља реч, а будућност је за све људе, па и за нас, важна. Међутим, као што видите, како време пролази, реч Косово све више поскупљује и данас нема никога на свету ко не зна за ту реч. Косово је све скупља и скупља српска реч. Оно унутрашње Косово је много веће од овог стварног, спољашњег, и оно је свуда где има нашег народа.

Ово су речи академика Матије Бећковића, које је изговорио на 25. песничким сусретима "Соколица 2021" одржаним у Бањској код Звечана на Космету. Управо Бећковић је и добитник "Песничког Успенија" које се додељује на овим сусретима.

Бећковић је, у петак увече, у својој беседи, указао да се "Косово не може гледати са земље", јер оно, како је казао, и није на њој, и подсетио на чувене стихове: "Поље као ниједно, над њим небо, под њим небо".

- Дошао сам да покажем колико је Косово важно, колико за Косово ништа не сме да буде тешко, колико још има простора да се ћерамо! Косово је данас још скупља српска реч него што је то била онда. Ко би рекао да ће у нашем веку оно достићи такву славу. Разуме се, дочекаћемо ми његову слободу, јер оно ипак, на крају крајева, зависи од нас и ако буде нас биће Косова. Неко је поклонио нешто што није његово, и они, уместо да му кажу "дао си нешто што није твоје", траже од нас да ми то признамо и да кажемо да то није наше - закључио је академик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)