ВИШЕ ОД ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ БЕЗ ИСТИНЕ: Обележена годишњица киднаповања српских новинара на Косову и Метохији, истрага стоји у месту

Драгана Зечевић

22. 08. 2021. у 10:25

И ДАНАС, тачно 23 године од отмице наших колега Ранка Перенића и Ђуре Славуја, ми стојимо у месту када су у питању истрага и расветљавање не само овог, већ и осталих случајева убијених и отетих колега.

ВИШЕ ОД ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ БЕЗ ИСТИНЕ: Обележена годишњица киднаповања српских новинара на Косову и Метохији, истрага стоји у месту

Фото Архива

Све институције су заказале, заказали су, нажалост, и многи из наше професије. Пре свега мислим на колеге Албанце који имају много већу снагу и утицај од нас на Косову, и апеловао бих да скрену пажњу јавности када су у питању убијени и киднаповани новинари. То је обавеза према професији и правди.

Ово је јуче, приликом обележавања 23 године од отмице новинарске екипе Радио Приштине на путу Ораховац - Велика Хоча рекао Будимир Ничић, председник Удружења новинара Србије на Косову и Метохији.

На месту нестанка колега, новинари српских редакција са Космета, али и централне Србије, чланови УНС-а, сваке године обележавају годишњицу нестанка колега и подсећају да и даље трагају за истином и правдом.

Ђуро Славуј, Ранко Перенић, Фото Архива

На спомен-табли на месту отмице новинара пише, на српском и албанском: "Овде су нестале наше колеге".

Јелена Петковић, новинарка која је истраживала убиства и киднаповања колега на Косову, истакла је да су новинари учинили све што су могли и што је у њиховој моћи, прикупили информације и апеловали на надлежне да расветле отмице и убиства новинара на Космету, али да су сви који су могли да расветле те случајеве остали неми.

- Све је исто као и протеклих година, јер истрага стоји у месту а ми се окупљамо да подсетимо и не дозволимо да се забораве мој супруг Ранко и његов колега Ђуро Славуј - казала је Снежана Перенић, супруга отетог новинара.

И Канцеларија за КиМ подсетила је на отмицу српских новинара, као и да њихове породице, колеге и читава јавност, до данас немају никаквe званичне информације о њиховој судбини.

- Отмичари Ђуре Славуја и Ранка Перенића нису пронађени, као што нису пронађени ни они који су до сада седам пута вандалски оскрнавили спомен-плочу постављену од стране њихових колега.

УБИСТВА И КИДНАПОВАЊА

ЈОШ увек нису расветљене бројне отмице и убиства новинара на Косову и Метохији:

* Љубомир Кнежевић, новинар приштинског "Јединства" и дописник "Политике", отет је 6. маја 1999. године код Вучитрна

* Александар Симовић, новинар и преводилац, нестао је 21. августа 1999. године у Приштини

* Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова, нестао је 9. септембра 2000. године у Приштини

* Момир Стокућа, фото-репортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине

* Миле Буљевић, радник обезбеђења у Телевизији Приштина, киднапован је јуна 1999. године испред Избегличког центра у Приштини

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)