НАЈНОВИЈА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЈЕСЕН: Чека нас најдуже лето до сада - ево какво време нам доноси септембар

Новости онлајн

20. 08. 2021. у 22:51

СУНЦЕ ће и даље пркосити септембру и јесени, а данашња температура је поново преко 30 степени Целзијуса. Тренутно је време у Србији и Београду сунчано и топло, са максималном дневном температуром до 31 степен.

НАЈНОВИЈА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЈЕСЕН: Чека нас најдуже лето до сада - ево какво време нам доноси септембар

Фото: Н. Фифић

У наредних седам дана очекује се претежно сунчано и све топлије време, а у суботу је на крајњем југу и југоистоку могућа појава кракотрајне кише или пљускова с грмљавином.

Да ли је пред нама михољско лето, хоћемо ли да предахнемо са краткотрајним захлађењима говори метеоролог и професор географије Марко Чубрило.

- До следеће недеље ће бити претежно сунчано и топло. Од уторка следи јаче освежење уз повремене пљускове. Дневни максимум биће од 16 до 24 степена Целзијуса. Дакле, крајем августа стиже знатно свежије време - наводи Чубрило.

Летовање и у септембру

- Лета ће бити и у септембру, али са високим температурама се опраштамо од половине следеће недеље - наводи Марко Чубрило.

Додаје да ће септембар у свом првом делу донети одлике касног лета уз повремена освежења. Очекивана температура је око 30 степени, док би у другом делу месеца, летње одлике полако нестајале. Ипак, генерално септембар би био мало сувљи и мало топлији од просека, без велике врућине.

Лето "дуже" за месец дана

Климатолог Владимир Ђурђевић објашњава да лето по климатолошким стандардима траје до краја августа, али гледано у односу на температуре, трајаће дуже. Разлог томе је промена климе, па је тако код нас температурни режим промењен због чега у просеку имамо 20 до 30 дана више у току године када су температуре приближније по осећају неким летњим температурама него температурама за то доба године, рецимо у септембру или октобру.

- У просеку у Србији имамо месец дана више лета, тако да и ове године можемо опет да очекујемо да ћемо вероватно у септембру имати пуно релативно топлијих дана и дана која су сличнија лету него што би биле неке вредности које одговарају уласку у јесен - каже Ђурђевић.

Клима на стероидима

Једна од последица климатских промена чији смо сведоци јесте и то да је време постало мало интензивније, као и то што имамо нагле преласке из једног типа времена у други.

- Ми у климатологији кажемо некад да је клима мало на стероидима, односно да је енергичнија него што је била у прошлости. Није само да се планета у просеку загрева и да онда изазива неке промене, него је проблем и у томе што је начин циркулације ваздуха преко планете промењен и то на начин који баш фаворизује овакву ситуацију - указује Ђурђевић.

Како објашњава, због тога што нагло улазимо из хладног периода у топли, дешава се да при том преласку се појаве неки неповољни временски услови као што је интезиван град или недавна појава торнада у Чешкој и слично. Све то је проузроковано тиме што на једном малом простору имамо велике температурне разлике између ваздушне масе која је врло хладна и ваздушне масе која је јако топла.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО МУП: Дојаве о бомбама лажне - на мети 97 београдских школа