ШЕКЛЕР ОЦЕЊУЈЕ: Струка треба да препоручи грађанима коју вакцину да изаберу за трећу дозу

Танјуг

16. 08. 2021. у 12:06

МЕДИЦИНСКА струка мора да препоручи грађанима коју трећу дозу вакцине треба да приме, изјавио је данас имунолог и микробилог са Ветеринарског специјалистичког института у Краљеву Миланко Шеклер.

ШЕКЛЕР ОЦЕЊУЈЕ: Струка треба да препоручи грађанима коју вакцину да изаберу за трећу дозу

Фото Принтскрин / РТС

Шеклер је за РТС рекао да је апсолутно за давање треће дозе вакцине против корона вируса и указао да ће се многи грађани питати коју трећу дозу вакцине да приме.

Сматра да из тог разлога треба организовати емисије на телевизији у којима би имунолози одговарали на питања грађана.

- Мислим да је тренутак да стручна тела која се баве вакцинацијом и њеном организацијом заједно с телевизијама организују емисије где ће гости бити врсни имунолози, пре свега мислим на професоре медицинских факултета у Србији, да одговарају на те недоумице људима - рекао је Шеклер.

Он је оценио да је потребна кампања за оживљавање вакцинације као и увођење стимулације за вакцинисане.

- По мени, једино право решење за оживљавање кампање вакцинације - увођење неких мера код којих ће постојати, да кажем, нека врста стимулације за оне који су вакцинисани, онима који су преболели ковид 19 и онима који су тестирани, да могу безбедно да учествују у неком нормалном животу у сваком смислу - наводи Шеклер.

Он је нагласио да посебно забрињава податак да се у болницама налазе млади људи и мушкарци средњих година - од 35 до 40 година.

- Имамо и тинејџере са високим температурама који се не јављају лекарима већ се обраћају апотекарима тражећи лекове за снижавање температуре, при чему уопште не размишљају о томе да су можда болесни од ковида, а ту се замајавају. Зато их ја позивам да се јаве лекару - апеловао је Шеклер.

Он је рекао да није изненађен порастом броја оболелих, већ чињеницом да смо мало брже него што се очекивало прешли број од хиљаду новооболелих од корона вируса дневно.

Шеклер је истакао и да се, према најновијим научним испитивањима, људи лакше заражавају делта сојем јер они који су инфицирани делтом излучују далеко више вируса.

Подвукао је да је вакцинација једино оружје против ковида 19 и да не постоји друго решење.

- Оно у што сам сигуран јесте да је једини начин да се ублаже последице ковида и да нам не буде затрпан здравствени систем огромним бројем новозаражених - имунизација. Не постоји друго решење - истиче гост Јутарњег програма РТС-а.

Шеклер оцењује да ће са завршетком годишњих одмора и повратком деце у школске клупе постојати многа већа вероватноћа да се зараза шири, односно повећа број новозаражених.

На питање каква се јесен очекује и како ће изгледати школска година, Шеклер је одговорио да је то питање од милион долара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)