ЧУВАР НЕ ДА ЦАРИЧИН ГРАД АРХЕОЛОЗИМА! Драган Спасић, радник на одржавању великог налазишта код Лебана, зауставио научнике

Д. АЛИХОЏИЋ

06. 07. 2021. у 10:00

ЧУВАР археолошког локалитета Царичин град код Лебана Драган Спасић одбио је да на месец дана напусти ово налазиште и преда га археолозима Народног музеја у Лесковцу и Археолошког института у Београду, уз образложење да је законом забрањено да се борави на локалитету!

ЧУВАР НЕ ДА ЦАРИЧИН ГРАД АРХЕОЛОЗИМА! Драган Спасић, радник на одржавању великог налазишта код Лебана, зауставио научнике

Фото Д. Миловановић

То је објавио и јавно на свом фејсбук-профилу где је добио велику подршку и безброј позитивних коментара.

Из лесковачког музеја, пак, поручују да се истраживања спроводе решењем Министарства културе и информисања и негирају да су Спасићу забранили боравак на локалитету док трају стручни радови.

- Када после пет дана на плус 40 степени потрошите више од 20 литара горива и средите локалитет "цакум-пакум", појави се директорка Музеја и каже да се изгубите на месец дана и да локалитет предате екипи археолога на уживање. Напомињем да нигде у свету археолози не бораве на локалитету, то је строго забрањено законом - објавио је Драган на "Фејсбуку".

Он је одбио да се "изгуби" већ, како каже, са нестрпљењем очекује долазак археолога.

- Једноставно, не могу да "кампују" на локалитету. Разумем науку и нико не спори да су истраживања потребна, али заиста се нигде у свету не спава на локалитету. Волим ово археолошко налазиште Царичин град и потпуно сам му посвећен, али нисам наиван. Писао сам министарки културе и министру полиције да их упознам са ситуацијом - каже Спасић.

Већ седам година он се, како каже, домаћински стара о овом позноантичком локалитету из 6. века и због тога је веома омиљен у јавности. Осим тога, Спасић, како сазнајемо, није само чувар већ по потреби и водич.

- Као и ранијих година, решењем Министарства културе и информисања даје се дозвола односно одобрење Археолошком институту у Београду да може да обавља систематска археолошка истраживања на локалитету Царичин град. Тим решењем Министарство дефинише простор на коме ће се истраживати, стручну екипу са именом и презименом сваког члана као и јасно дефинисан почетак и завршетак радова. На челу тима је др Вујадин Иванишевић, дописни члан САНУ, који руководи пројектом Царичин град од 1999. године.

Пракса је да се приликом истраживања екипа археолога налази на самом налазишту као што је случај у Гамзиграду и Виминацијуму - наводи се у одговору директорке Мире Ниношевић која, такође, негира да је Спасићу забранила боравак на локалитету.

ОВЛАШЋЕЊЕ Драган Спасић, Фото Фејсбук

ОВЛАШЋЕЊА

ОЧИГЛЕДНО је да је Драган Спасић, којег је Народни музеј у Лесковцу ангажовао Уговором о обављању привремених и повремених послова, превазишао своје обавезе техничког одржавања локалитета и да на друштвеним мрежама предузима радње које нису у складу са његовим овлашћењима, лажно информишући ширу јавност - каже директорка Мира Ниношевић.

Иначе, због заслуга и ангажовања, бивши министар Владан Вукосављевић купио је Спасићу тример за кошење траве.

КУЛТУРНО ДОБРО ОД ИЗУЗЕТНОГ ЗНАЧАЈА

ЦАРИЧИН град (Јустинијана Прима) код Лебана је позноантички (рановизантијски) град из 6. века, један од највећих и најзначајнијих у унутрашњости Балкана. Подигао га је византијски цар Јустинијан Први, у знак захвалности свом родном крају. У граду је 535. године установљена Архиепископија Јустинијана Прима. Данас је то археолошки локалитет који је класификован као непокретно културно добро од изузетног значаја за Републику Србију. Јединствен је споменик културе и полазна тачку за проучавање позноантичког и рановизантијског наслеђа на просторима Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)