ФЕЉТОН - ТУЂМАН ПРВИ ДРЖАВНИК РЕВИЗИОНИСТА НА СВЕТУ: Тврдио да је "осуђивање Немаца за II светски рат историјско кривотворење"

Пише: Мишел КОЛОН

26. 05. 2023. у 18:05

ХРВАТСКА, једна од шест југословенских република, 25. јуна 1991. године, проглашава независност. Дакле, други пут у историји проглашава се Независна држава Хрватска…

ФЕЉТОН - ТУЂМАН ПРВИ ДРЖАВНИК  РЕВИЗИОНИСТА НА СВЕТУ: Тврдио да је осуђивање Немаца за II светски рат историјско кривотворење

Фото Архива Новости

Тачно педесет година раније, Хитлер напада Југославију, распарчава је и успоставља усташку хрватску државу. Управу над њом поверава Анти Павелићу, руководиоцу хрватске фашистичке партије Усташа. Ови спроводе једну од најсвирепијих и најкрвавијих диктатура у читавој историји Европе.  Да би изградили „чисту“ државу, извршиће геноцид истребљујући на варварски начин стотине хиљада Срба, 80 одсто јеврејског становништва и велики број Рома. Што се тиче Срба који живе у Хрватској, парола усташког режима је немилосрдна: трећину протерати, трећину силом преобратити у католичанство, трећину побити. Тај ће се програм дословно спровести.

Немачка 1991. године по други пут, признаје Независну државу Хрватску. А извесне сличности су застрашујуће. Прво, као и 1941. године, нови режим почиње тако што мења Устав. Хрватска више није „држава Хрвата и Срба из Хрватске“ већ „национална држава хрватског народа и других“. Та дефиниција срозава Србе, Јевреје, Роме и муслимане у људе другог реда. Као и 1941. године. Члан 249. југословенског Устава одређује да „грађанин неке републике има на територији друге републике иста права и дужности као и њени грађани“. Он је у Хрватској укинут.

Укидајући права непожељним Србима, нови режим припрема драматичну ерупцију која ће их погодити. Стотине хиљада Срба биће протерано са територија на којима су њихове породице живеле вековима. Градови и села биће потпуно уништени како би се изградила, поново, „чиста држава“. Да ли се томе треба чудити? Не. Да би се предвидело оно што ће се десити у тој новој Хрватској, коју је створила Немачка и коју тетоши Запад, било је довољно да се прочитају дела њеног великог вође Фрање Туђмана у којима је изнео свој став о његовим  фашистичким претходницима.

Срећан сам што моја жена није ни Јеврејка ни Српкиња“ –
изјавио је Фрањо Туђман

У СВОЈОЈ књизи „Беспућа историјске Истине“,  написаној 1981. године, објављеној 1989. године, Фрањо Туђман износи у ствари фашистичко схватање историје, блиско Хитлеровом "Мајн кампфу". Историја, тврди будући шеф државе, само је дуги низ насиља које су људи извршили против других људи. Уместо да ратове објасни њиховим стварним разлозима и веома материјалним склоностима ка пљачки и доминацији, Туђман тврди да је рат у неку руку божанска творевина. Од Каиновог библијског братоубиства, који представља прототип „људске природе“, увек је било геноцида. Онај који су починили нацисти и њихови хрватски савезници није ништа изузетно. Сваки народ који се бори за свој опстанак принуђен је да користи крупна средства, ништа се не може учинити против тог зачараног круга насиља. (Туђман покушава да докаже да нацистички злочини немају ничег изузетног, ради се само о зачараном кругу насиља против којег се ништа не може).

Заправо, та теорија своди се на оправдавање твораца геноцида. То двоструко кретање се јасно опажа кад Туђман тврди да „осуђивати Немце и само њих (за II светски рат) значи начинити историјско кривотворење, јер и други су починили ратне злочине“. То изједначава нацистичке злочине и одговор антифашиста и покушава да дискредитује покрет отпора, оставити без решења џелате и жртве. У ствари, он рехабилитује џелате.

Фото: Архива ВН

ДЕЛО  је тако очигледно расистичко и ревизионистичко да се чак и Туђманове америчке присталице осећају непријатно. Међутим, његова агенција за везе са јавношћу „Рудер Фин“  успеће да му обезбеди подршку најзначајнијих јеврејских организација у Сједињеним Државама. Те организације, верне савезнице америчке политике, биле су спремне да подрже Туђмана против Срба. Но, нису могле да прогутају његове антијеврејске изјаве. Тада ће нови Фирер из Загреба одлучити да напише једно невероватно извињавајуће писмо, у фебруару 1994. године:

„Од објављивања књиге, 1989. године, имао сам прилике, или још боље, енергично сам изразио жељу да будем боље обавештен о јеврејској заједници. Та веза навела ме је на један другачији приступ од онога који сам могао да имам у прошлости кад сам писао књигу као прогоњени дисидент. Одлучио сам, дакле, да ће ти делови бити избачени из моје књиге која ускоро треба да се објави на енглеском језику. Укупни утисак тих изложених решења наводио је на помисао о предрасуди против јеврејског народа што никада није била моја намера.“

МАНИПУЛАЦИЈА ЧИЊЕНИЦАМА

КАКО  Фрањи Туђману није могуће да отворено оправда фашистички геноцид, он примењује лицемерну методу која се састоји у томе да се баци сумња на чињенице и да се осуде жртве. Он кривотвори и манипулише подацима како би успео да „докаже“ да су Срби и Хрвати имали мање-више исти број жртава и да су, дакле, подједнако криви за исти злочин геноцида. Што се тиче јеврејских жртава нацизма, смањује њихов број на милион и покушава на најподлије начине да оцрни успомену на њих.

Ниједно од тих лицемерних објашњења нема никакве основе. А Туђманове интимне замисли нису се уопште промениле. Године 1996, покушаће да пребаци пепео хрватских фашистичких војника на гробље логора смрти у Јасеновцу. Као кад би са великом помпом сахрањивали нацистичке генерале у Аушвицу! Уосталом, најзначајнија ревизионистичка публикација Сједињених Држава није се у томе преварила. Она хвали Туђмана: „Упркос снажним критикама, председник Хрватске одбија да оповргне своје ревизионистичке погледе о проблему Холокауста. Док је известан број европских држава прогласио незаконитим ревизионизам Холокауста, у Хрватској он ужива подршку на највишем нивоу.“

ПРВИ  државник ревизиониста света, човек који се усуђује да изјави (управо у тренутку када је преузимао власт): „Срећан сам што моја жена није ни Јеврејка ни Српкиња“, човек који одређује „Хрватство као залог за спас хришћанског Запада од неверника“, да ли је баш тај човек погодан да пази на поштовање националних мањина? Да ли су Срби из Хрватске морали да живе под влашћу духовног наследника фашистичког диктатора? Одмах изражавају своје бојазан. Али, западни свет процењује те страхове неприхватљивим. Међутим, нису недостајали разлози за узнемиреност.

Немачка је 1991. године други пут признала Независну Државу Хрватску

1941-1945.

Миле Будак, министар образовања хрватског фашистичког режима, о Србима који живе у Хрватској: „Нисмо успели да их асимилујемо. Добро је да знају која је наша парола: или ће се покорити, или ће отићи. Не можемо дозволити да два народа владају у нашој националној држави. Бог је један и народ који влада такође је један: то је хрватски народ. Нека се они који су дошли у нашу отаџбину пре две или три стотине година врате одакле су дошли."

1990-1995.

Фрањо Туђман је 1990. године  дао да се изгласа нови Устав: „Хрватска је држава хрватског народа". Срби (12% становништва) не помињу се више као уставотворни народ Хрватске.
Године 1995, Туђман изјављује: „Срби из Крајине нестали су као да никада нису ни постојали. Населићемо Крајину Хрватима који ће доћи из Аустралије, са Новог Зеланда, из Сједињених Држава и из Канаде."

СУТРА: ХДЗ УВОДИ МОДЕРНУ ВЕРЗИЈУ ЖУТЕ ТРАКЕ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
КТИТОР ЕСФИГМЕНА ЈЕ СРБИН: Грчка полиција ни не слути да манастир који хоће да исели крије стару српску тајну

КТИТОР ЕСФИГМЕНА ЈЕ СРБИН: Грчка полиција ни не слути да манастир који хоће да исели крије стару српску тајну

СРПСКИ владари са Светом Гором имају нераскидиву везу коју је успоставио још Свети Сава Први Српски, када је заједно са оцем, а својим духовним сином, пређашњим моћним великим жупаном, а потоњим смерним монахом Симеоном обновио запустели манастир Хиландар и ударио темељ српској васионој духовности.

23. 07. 2024. у 20:19

БУДИМПЕШТА УЗВРАЋА УДАРАЦ ЕУ: Мађарска запретила блокадом 6,5 милијарди евра због Украјине

БУДИМПЕШТА УЗВРАЋА УДАРАЦ ЕУ: Мађарска запретила блокадом 6,5 милијарди евра због Украјине

МАЂАРСКА ће блокирати средства Европске уније за земље чланице које су у Украјину слале муницију, докле год Кијев не дозволи да нафта руске компаније Лукоил прође кроз нафтовод на њеној територији, изјавио је данас министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

23. 07. 2024. у 21:46

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (3)

ТУЖНЕ ВЕСТИ: Преминуо некадашњи капитен Црвене звезде